Gemeente Buren


Eén nieuw bestemmingsplan voor het hele buitengebied

Er komt één nieuw bestemmingsplan voor het gehele buitengebied van de gemeente Buren (maar zonder de Rijn en Lek-uiterwaarden). Op het ogenblik gelden in het buitengebied nog de plannen van de drie vroegere gemeenten. Het ene nieuwe bestemmingsplan schept rechtsgelijkheid voor iedereen.

Ontwikkelingen op het gebied van de landbouw, landschap en milieu kunnen erin worden verwerkt. Burgemeester en wethouders brengen het voorontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Buren in procedure. Met ingang van 27 oktober tot en met 24 november 2005 heeft u ruim de kans om informatie te krijgen over het voorontwerp-plan en om uw reactie te geven, schriftelijk of mondeling.

In de hal van het gemeentehuis kunt u vanaf morgen een maand lang de elf kaarten van het bestemmingsplan bekijken. De voorschriften kunt u inzien in de raadzaal. Hier kunt u ook in een persoonlijk gesprek met een medewerker van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling een toelichting krijgen en uw vragen stellen. Dat is mogelijk op maandag van 9.00 tot 20.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. In het gesprek kunt u tegelijk uw mondelinge reactie (zienswijze) op het voorontwerp-plan geven. Tijdens de hele periode waarin het ter inzage ligt (27 oktober t/m 24 november 2005), kunt u dat ook schriftelijk doen. Meer informatie hierover vindt u in de publicatie Inspraak bestemmingsplan buitengebied Buren elders op deze pagina.De komende maand houdt de gemeente vier informatie- en inspraakavonden: maandag 14 november in Zoelen (De Oude School), woensdag 16 november in Beusichem ( 't Zoetzand), maandag 21 november in Maurik (gemeentehuis) en dinsdag 22 november in Lienden (Torenzicht). De aanvangstijd is steeds 20.00 uur.

Landschap
Het bestemmingsplan heeft een conserverend karakter: het agrarische landschap moet
behouden én open blijven. Het nieuwe plan speelt in op ontwikkelingen in de landbouw, op
het gebied van landschap, natuur en cultuurhistorie, op nieuwe beleidsvisies van rijk en provincie, en op nieuwe wetgeving, met name op milieugebied, die gevolgen heeft voor de ruimtelijke ordening.In de landbouw doen zich grote economische en technische veranderingen voor. De agrarische sector ontwikkelt nieuwe productiemethoden (met de daarbij benodigde bebouwing) en komt op een kwalitatief steeds hoger niveau. Aan de andere kant neemt het aantal agrarische bedrijven af en komen er dus bedrijfsgebouwen vrij. Deze gebouwen mogen voor een ander doel (niet voor detailhandel) worden gebruikt onder bepaalde voorwaarden, waaronder de sloop van een deel van de bebouwing.

Uiterwaarden
De uiterwaarden langs de Rijn en Lek zijn op dit ogenblik nog niet opgenomen in het plan voor het buitengebied, maar in het bestemmingsplan Uiterwaarden Buren 2002. Dit plan is gedeeltelijk goedgekeurd. Op een later moment worden de uiterwaarden alsnog betrokken bij het plan voor het buitengebied.

Kans voor eigenaren en gebruikers
Als eigenaar, bewoner of andere grondgebruiker in het buitengebied heeft u dus tot en met 24 november ruim de gelegenheid om na te gaan, hoe uw pand of perceel is opgenomen in het
voorontwerp-bestemmingsplan. Daarmee weet u ook, wat de eventuele bouwmogelijkheden zijn en waarvoor de grond en opstallen zijn te gebruiken. U heeft de kans om de gemeente te wijzen op mogelijke fouten in het plan: dat is in uw belang en in het belang van de gemeente. En: u kunt een goede inspraakreactie geven. De deelnemers aan de enquête die dit voorjaar is gehouden, krijgen bericht wat de gemeente met hun reactie in het plan gedaan heeft.

Karakteristiek beeld van het buitengebied: hier de Aalswijksestraat, Buren
Foto © fotografie George Burggraaff - Buurmalsen