Universiteit Maastricht

Persbericht

Universiteit Maastricht

4 november 2005

Eindconclusie Eurotop for Top Students:

Niet 1 maar meerdere Universiteiten van de Toekomst

Er is niet één Universiteit van de Toekomst maar meerdere. Diversiteit van zowel onderwijsprogramma s als onderwijsmethoden blijft ook in de toekomst een must. Want juist die diversiteit maakt het interessant om deel te nemen aan uitwisselingsprogramma s en buiten de grenzen te kijken. De organisatie van universiteiten dient echter wel meer gestandaardiseerd te worden om deze uitwisseling te vereenvoudigen. En om de keus zo optimaal mogelijk te kunnen maken, dienen universiteiten zo transparant mogelijk te zijn over hun aanbod. Niet door zelf rankings op te stellen, maar door zoveel mogelijk informatie over wat ze doen en hoe ze dat doen, openbaar te maken.

Dat zijn de aanbevelingen die de dertig topstudenten van de Eurotop for Top Students doen voor de toekomst van het academisch onderwijs in Europa. De afgelopen drie dagen kwamen de studenten in Maastricht bijeen om te debatteren over The University of the Future . Voortaan zal deze internationale en innovatieve conferentie ieder najaar plaatsvinden in Maastricht. Naar onze overtuiging moet een academische gemeenschap vormgegeven worden door en voor studenten, in een internationale context , aldus Collegevoorzitter Jo Ritzen tijdens zijn openingsspeech op woensdag. Met deze conferentie wil de UM deze visie kracht bijzetten.

De deelnemers waren afkomstig van universiteiten waarmee de Universiteit Maastricht nauwe contacten onderhoudt, te weten de universiteiten van Kopenhagen, Dublin, Warwick, Mannheim, Toulouse, Aken, Luik, Hasselt, Tilburg en Eindhoven. Iedere universiteit werd gevraagd drie topstudenten af te vaardigen naar Maastricht. In de praktijk waren dit veelal studenten die lokale bekendheid genieten, dankzij hun zitting in bijvoorbeeld medezeggenschapsraden. Hun betrokkenheid bij onderwijshervorming is zodoende groot.

Tijdens de Eurotop for Top Students debatteerden de deelnemers onder andere aan de hand van het Probleemgestuurd Onderwijssysteem van de Universiteit Maastricht. Hierbij schoven op donderdag ook prof. dr. Roger Dassen (bestuursvoorzitter van Deloitte Nederland) en prof. dr. Geert Blijham (bestuursvoorzitter UMC Utrecht) aan. Dassen is oud-student en Blijham oud-hoogleraar van de UM. Verder was er een Lagerhuisdebat en een Einddebat. De bovengenoemde statements werden gepresenteerd na afloop van het Einddebat. Deze worden onder andere gecommuniceerd naar de ministeries van onderwijs van Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Ierland en Denemarken.

De UM is zeer tevreden over het verloop en de uitkomst van de conferentie. Naar verwachting zal het aantal deelnemende universiteiten de komende jaren verder groeien.

Noot voor de pers: