Gemeente Leeuwarden

Resultaten bodemonderzoek Menno van Coehoornpark

Bron: Gemeente Leeuwarden (04-11-2005) Het speelveld bij het Menno van Coehoornpark is in geringe mate vervuild met asbest. Hoewel de asbestconcentratie in de bodem ver onder de norm ligt, heeft de gemeente mede op advies van de GGD toch besloten om maatregelen te treffen. Op het schoolplein van de naastgelegen Menno van Coehoornschool is geen asbest aangetroffen. De grond van het speelveld wordt afgedekt. Voor een deel gebeurt dit door de verharde speelkooi die binnenkort op het speelveld komt. De rest van het speelveld wordt afgedekt met een laag schone grond. Door deze maatregelen kunnen kinderen niet meer in contact komen met asbest

In de groenvoorzieningen rondom het speelveld zijn plaatselijk in zeer geringe hoeveelheden asbest gevonden. Asbest is in het verleden vaak als bouwmateriaal toegepast. Daarom wordt asbest in de bodem elders in Leeuwarden ook regelmatig in kleine hoeveelheden aangetroffen. Om deze reden worden bij de groenvoorzieningen geen maatregelen genomen.

Op 19 oktober werd bij graafwerkzaamheden in het Menno Van Coehoornpark verdacht plaatmateriaal aangetroffen. De gemeente besloot hierop het werk direct stil te leggen en hekken om het terrein te plaatsen. De bodem van het Menno van Coehoornpark werd onderzocht op de aanwezigheid van asbest.