Nederland verbouwt!

Bouwend nederland

Persbericht

'Nederland verbouwt!' impuls voor
particuliere woningverbetering

Minister Dekker neemt gezamenlijk voorstel in ontvangst

Onder het motto 'Nederland verbouwt' hebben zeven initiatiefnemers vanuit de bouwwereld een gezamenlijk voorstel ontwikkeld om de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad te verbeteren. Minister mw. S.M. Dekker van VROM heeft dit rapport op vrijdag 4 november in ontvangst genomen.

De kern van het voorstel is tweeledig. Enerzijds de instelling van een Nationaal Verbouwfonds, een zogeheten revolverend fonds waaruit particuliere woningeigenaren zachte leningen (renteloos of tegen zeer lage rente) kunnen betrekken om woningverbetering en/of woningherstel te financieren. Anderzijds bieden de initiatiefnemers een symbolische gereedschapskist aan met praktische ondersteuning voor eigenaren, bewoners, corporaties en gemeenten.

De reden om nu met dit voorstel te komen is dat de initiatiefnemers bezorgd zijn over de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad, op de langere termijn maar ook nu al in bepaalde segmenten van de markt. Het belang voor de volkshuisvesting is groot. Maar liefst 65 procent van de voorraad, oftewel 4,4 miljoen woningen in Nederland is particulier bezit. De initiatiefnemers betogen dat een impuls noodzakelijk is om een neerwaartse spiraal te voorkomen. Het blijkt dat de minder draagkrachtige huizenbezitter onvoldoende middelen heeft voor onderhoud aan zijn woning. Uit onderzoek blijkt er voor bijna 10 miljard euro aan achterstallig onderhoud te zijn, waarvan 4,9 miljard hardnekkige gebreken betreft. Bovendien gaat het niet alleen om herstel van technische gebreken (waardebehoud) maar ook om investeren in een hogere kwaliteit (waardecreatie). De gekozen instrumenten passen goed in het huidige klimaat van toenemende marktwerking en terugtredende overheid.

Nationaal Verbouwfonds
Concreet is het plan om een Nationaal Verbouwfonds in te stellen dat in eerste aanleg wordt gevuld door het Rijk. In eerste instantie wordt uitgegaan van een fonds van 1 miljard euro, te vullen in tien jaarlijkse termijnen van 100 miljoen euro. Met dit geld worden, door tussenkomst van de gemeente en in het kader van de stedelijke vernieuwing, zachte leningen verstrekt aan particuliere eigenaren voor verbetering van hun woning. Aflossing en rente vloeien terug in het fonds, zodat andere woningeigenaren het geld weer kunnen gebruiken. Berekeningen van NIB Consult wijzen uit dat dit fonds de overheid uiteindelijk geld oplevert omdat de belastingopbrengsten toenemen, de economie groeit en de werkgelegenheid een impuls krijgt. Het gaat dus niet om subsidie maar om het geven van een eerste zet aan een investeringsvliegwiel. Het is de bedoeling dat het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) dit fonds gaat beheren.

Gereedschapskist
De initiatiefnemers hebben hun krachten gebundeld en hun producten en diensten op elkaar afgestemd tot een overzichtelijk pakket
('de gereedschapskist') waarmee consumenten en gemeenten hun voordeel kunnen doen. Het pakket is bedoeld om de woningeigenaar of huurder zo goed mogelijk te ondersteunen in alle fasen van het verbouwingsproces. Deze bundeling leent zich ook goed voor het stimuleren van maatregelen op het gebied van energiebesparing, veiligheid en wonen en zorg. Een en ander wordt ondersteund met een publiciteitscampagne om eigenaren en bewoners over de streep te trekken.

Zeven partijen
De organisaties die zich hebben verenigd als initiatiefnemers van Nederland Verbouwt! zijn: Bouwend Nederland, Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen (NVM), Nationale Hypotheek Garantie, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten, Vastgoed Belang, Vereniging Eigen Huis en VvE Belang.

Einde persbericht

Meer informatie:
Hans Leeuwenkamp, woordvoerder Initiatiefgroep, telefoon: 013-5440781/06-53520835 Paul Schumacher, projectleider Initiatiefgroep, Bouwend Nederland, telefoon: 0182-567571