Centrum arbeidsverhoudingen

PERSBERICHT

Ophouden ESF-subsidie: tegenvaller 30 miljoen voor onderwijs

Het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) is onaangenaam verrast door het bericht dat het plotseling niet langer mogelijk is om subsidie aan te vragen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) liet op 28 oktober in een persbericht (www.agentschapswz.nl) weten dat de subsidiemogelijkheden volledig benut zijn. SBO-directeur Rico Monasso: 'Wij hebben de afgelopen maanden een paar maal geïnformeerd naar de financiële ruimte en hoorden steeds dat het indienen van aanvragen nog mogelijk was. Op verzoek van de overheid stimuleren wij onderwijsinstellingen hun personeel verder te professionaliseren met behulp van ESF-subsidie. Nu moesten wij vertellen dat het werk van maanden voor niets is geweest. Dat scheelt het onderwijs ruim dertig miljoen euro. Daarmee is een streep getrokken door hun professionaliseringsplannen. Het is allemaal enorm teleurstellend.'

Onaangekondigd
Volgens het ministerie zorgden stimulerende maatregelen om van de ESF-subsidie gebruik te maken voor de snelle uitputting van de financiële ruimte. De subsidie is onder rmeer bedoeld voor scholing en opleiding van werkenden in alle sectoren. Toch heeft hHet ministerie heeft de snelle uitputting niet aangekondigd waardoor scholen plannen zijn blijven maken.

Rol SBO
Bij organisaties als het SBO, die gerechtigd zijn om ESF-aanvragen in te dienen, drong SZW er steeds op aan het onderwijsDe over te stimuleren van de regeling gebruik te maken. zich vDe belangstelling is de afgelopen periode flink gegroeid: het SBO ondersteunde dertig onderwijsinstellingen bij het indienen(pm) van aanvragen(pm).

ESF
Nederland heeft voor de periode 2000 - 2006 in totaal ongeveer 1,5 miljard euro beschikbaar voor subsidieaanvragen uit het ESF. De aanvragers moeten zelf de helft van de kosten bijdragen. Het Agentschap van Hhet ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid behandelt de subsidieverzoeken.

EINDE PERSBERICHT

Noot van de redactie,