Politie Limburg-Noord

Gezamenlijke overheidsaanpak vrijplaatsen Noord- en Midden-Limburg
Datum: 04-11-2005
Tijd bericht: 13:02
Plaats: Limburg-Noord
Politie, gemeenten, Belastingdienst en het Openbaar Ministerie in Noord- en Midden-Limburg gaan de vrijplaatsen in de regio gezamenlijk aanpakken. Daartoe is door de partijen een convenant getekend na afloop van de vergadering van het Regionaal College van de Politie Regio Limburg-Noord in Venlo. Namens de Belastingdienst tekende Directeur-Generaal Thunnissen. Verder tekende Korpschef Rookhuijzen namens de politie en de Hoofdofficier van Justitie Mr. Swagerman namens het arrondissement Roermond. Het convenant is vervolgens getekend door de 27 burgemeesters in Noord- en Midden-Limburg.

In het convenant komen de partijen een onderlinge samenwerking en integrale aanpak overeen om het overheidsoptreden doelmatiger en doeltreffender te maken. Speerpunten in het convenant zijn informatie-uitwisseling en onderlinge samenwerking. Deze regionale aanpak, waarbij 27 gemeenten - verenigd in het Regionaal College - en drie overheidsdiensten betrokken zijn, is qua omvang uniek in Nederland. De Belastingdienst sluit hiermee in korte tijd het zesde convenant na Den Haag, Zuid-Limburg, Rotterdam, Amsterdam en Midden-en Westbrabant.

Vrijplaatsen zijn plekken in een gemeente, waar bewoners het doelbewust niet zo nauw nemen met regels en wetten en overheidsoptreden belemmeren. Op die plaatsen wordt er bijvoorbeeld gebouwd zonder bouwvergunning, worden inkomsten niet opgegeven bij de Belastingdienst of vinden er criminele activiteiten plaats die de veiligheid en de openbare orde onder druk zetten. Vrijplaatsen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen op het gebied van woonwagenkampen, koffieshops en recreatiebungalowparken. Een gezamenlijke aanpak van overtredingen van bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke regels is nodig om een einde te maken aan bedreigingen aan het adres van handhavers, aan ongelijkheid en onveiligheid van bewoners en omwonenden en aan maatschappelijk ongewenste situaties.

In de districtelijke driehoeken wordt, na ondertekening van de overeenkomst, de concrete invulling van de aanpak verder vormgegeven.

Begin juni 2004 heeft staatssecretaris Wijn van Financiën het actieplan vrijplaatsen naar de Tweede Kamer gestuurd. De staatssecretaris heeft daarin aangegeven dat hij het bestaan van contra legemhandelingen en (fiscale) vrijplaatsen onaanvaardbaar vindt. Eén van de 22 concrete maatregelen in het actieplan betreft het voornemen tot een integrale en overheidsbrede aanpak, waartoe samenwerkingsverbanden worden gesloten met gemeenten, politie, uitvoeringsinstanties en inspecties. Het convenant met Noord- en Midden-Limburg is daarvan een voorbeeld.