Dienstenbond CNV

Fusie AVM en AccoN
04-11-2005

Enige tijd geleden is CNV Dienstenbond op de hoogte gesteld van de naderende fusie tussen AVM en AccoN. Ik begrijp dat inmiddels alle AVM en AccoN medewerkers op de hoogte zijn gesteld. Het gaat overigens feitelijk om een overname van AVM door het grotere AccoN. Het is de bedoeling dat er op termijn één bedrijf wordt gevormd met een nieuwe naam. Hoe kijkt CNV Dienstenbond tegen de ontwikkelingen aan?

Cultuur
AccoN is net als AVM een groen kantoor dat van oorsprong vooral de agrarische markt bedient. Evenals AVM, was AccoN in het verleden een corporatie, met een bijbehorende cultuur. AccoN is omgevormd tot een stichting. Voor de medewerkers van beide bedrijven geldt dat ook andere waarden dan alleen winstmaximalisatie een rol spelen in de bedrijfsvoering, zoals bijvoorbeeld een stevige relatie met de klant. Ondanks de moeilijkheden van het ineenschuiven van bedrijven die in verschillende delen van het land opereren, zijn de voorwaarden aanwezig om tot een succesvolle fusie te komen. Er zijn geen grote verschillen in visie en beleid, waarmee wordt voorkomen dat medewerkers plotseling met een geheel andere koers en werkwijze geconfronteerd worden.

Marktpositie
De accountancy is een verdringingsmarkt geworden, waar ook prijsconcurrentie een rol speelt. Met deze fusie wordt de nieuwe combinatie (met ongeveer 1000 werknemers) één van de grootste spelers op de markt. Dat biedt mogelijkheden om de markt beter en efficiënter te bedienen. Er zijn meer mogelijkheden om specialisten aan te trekken en de kosten van overhead, management en bijvoorbeeld opleidingen, kunnen gedrukt worden. In onze optiek verbetert de nieuwe combinatie haar concurrentiepositie. Zij zal als marktleider in de agrarische markt de mogelijkheid hebben extra omzet te genereren.

Werkgelegenheid
Omdat beide bedrijven in verschillende delen van het land opereren is er geen overlap in kantoren en geen overlap in het klantenbestand. De fusie vormt derhalve geen enkel gevaar voor de werkgelegenheid op de kantoren. Op termijn is het echter wel de bedoeling dat de nieuwe combinatie directie en stafdiensten samenvoegt op een klein holdingkantoor in het midden van het land. Op dit moment is nog niet aan te geven welke gevolgen er exact zullen zijn voor de stafafdelingen van AVM en AccoN, maar negatieve werkgelegenheidseffecten zijn hier op termijn wel te verwachten.

CNV Dienstenbond is echter van mening dat de Wet Overgang Onderneming van toepassing is op deze fusie/ overname. Dat brengt, naar de mening van de CNV Dienstenbond, met zich mee dat er afspraken gemaakt moeten worden over de omgang van het nieuwe bedrijf met de krimpende werkgelegenheid bij stafafdelingen. Naar onze mening dient er een Sociaal Plan te komen om het ineenschuiven van stafdiensten te begeleiden.

Arbeidsvoorwaarden
In het licht van de fusie/ overname moet geconcludeerd worden dat we er goed aan gedaan hebben om ondanks alles de AVM CAO in stand te houden en te ondertekenen. De Wet Overgang Onderneming biedt werknemers die onder een CAO vallen een ijzersterke arbeidsvoorwaardelijke positie. De nieuwe combinatie zal voor de AVM medewerkers alle CAO verplichtingen moeten respecteren en mag gedurende een jaar ook geen wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden voorstellen als er geen nieuwe CAO tot stand komt. Daarna kunnen arbeidsvoorwaarden worden geharmoniseerd. Als daarover met de vakbond tot overeenstemming wordt gekomen, nemen die afspraken de vorm aan van een nieuwe CAO voor de gehele onderneming. Wordt er met vakbonden geen overeenstemming bereikt over een harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, dan zal iedere individuele werknemer moeten instemmen met gewijzigde arbeidsvoorwaarden.

Het oordeel van CNV Dienstenbond over de fusie is in eerste aanleg positief. Er lijkt een sterker bedrijf te ontstaan, met meer mogelijkheden. Er zijn echter twee punten van zorg; de werkgelegenheidseffecten bij de stafafdelingen en de arbeidsvoorwaardenvorming in de toekomst. Op korte termijn zal CNV Dienstenbond bij beide ondernemingen het gesprek aangaan om hierover duidelijkheid te krijgen.

Bij AVM zal er al snel gesproken worden met de directie. Als u vragen heeft die in dat gesprek aan de orde kunnen komen, aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw bestuurder, Siegbert van der Velde. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail op s.vandervelde@cnvdibo.nl