Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Geheugenpolikliniek in ziekenhuis St Jansdal persbericht

Harderwijk 03 november 2005

Vanaf 1 november 2005 start ziekenhuis St Jansdal samen met Meerkanten GGz een geheugenpolikliniek. Dit is een samenwerkingsverband tussen de neurologen en klinisch geriaters van het ziekenhuis en de afdeling ouderenpsychiatrie van Meerkanten. Behandeling van geheugenproblemen is belangrijk omdat de patiënt op die manier langer onafhankelijk kan blijven. De kracht van de nieuwe geheugenpolikliniek is het multidisciplinaire team, bestaande uit een psychiater, een sociaal geriater, een psycholoog, klinisch geriaters, neurologen en verpleegkundigen. Hierdoor kunnen patiënten met geheugenproblemen beter behandeld worden.

De huisarts kan de patiënt verwijzen naar de geheugenpolikliniek. Elke doorverwezen patiënt wordt gedurende een dagopname gezien en onderzocht door een neuroloog en een klinisch geriater. Deze afspraken worden in principe op één dag gepland, zodat het aantal ziekenhuisbezoeken wordt beperkt.

Als duidelijk is wat de aard en oorzaak van de geheugenproblemen is wordt vastgesteld welke behandeling nodig is. Soms is er medicatie mogelijk die verdere achteruitgang kan vertragen, soms is extra begeleiding, of geheugentraining een oplossing. Afhankelijk van de gesignaleerde problematiek en na overleg binnen het multidisciplinaire team kan de patiënt onder behandeling worden gebracht bij één van de leden van het team.


-----------------------------------------