AutoRai

Å koda produceert 5 miljoenste auto onder vlag van VW-groep

(11/4/2005)
Sinds 1991, toen Å koda Auto onderdeel werd van het Volkswagen-concern, heeft het merk vijf miljoen autoâs geproduceerd. Op 1 november jl. liep deze vijfmiljoenste auto van de band in de fabriek in Mladà Boleslav (Tsjechië): een Å koda Octavia Ambiente met een 1.6 MPI/75 kW benzinemotor.
De auto is door Å koda Auto gedoneerd aan een gezondheidscentrum in de gemeente Mladà Boleslav, dat hulpverlening biedt aan circa 700 senioren en gehandicapten in de regio Centraal Bohemen.

De Volkswagen-groep werd eigenaar van Å koda in april 1991. Op dat moment kende de Tsjechische fabrikant een jaarlijkse productie van circa 170.000 stuks van de destijds enige modelserie, de Favorit. Het eerste resultaat van de samenwerking tussen Å koda en Volkswagen was de succesvolle Å koda Felicia, waarvan tot het einde van de productie (medio 2001) 1.420.441 exemplaren zijn verkocht.

Het eerste Å koda -model dat optimaal gebruik maakte van de technologie van de Volkswagen-groep was de Å koda Octavia. Voor deze auto werden in 1996 nieuwe assemblagefaciliteiten opgezet in Mladà Boleslav â het complex wordt nog steeds beschouwd als een van de modernste fabrieken in Europa. De Å koda Octavia groeide uit tot het symbool van de wederopstanding van het merk en luidde het herstel in van merkimago en âreputatie. Voor de productie van de grootste Å koda â de luxueuze limousine Superb â werd in 2001 een geheel nieuwe fabriek neergezet in Kvasiny.

Verreweg de meeste Å kodaâs, 3.756.148 eenheden, zijn sinds 1991 uit de fabriek van Mladà Boleslav gekomen. Momenteel worden hier de Fabia en Octavia gemaakt, maar ook motoren en transmissies die worden gebruikt voor diverse andere modellen uit het VW-concern. De assemblagefabriek in Vrchlabàis gespecialiseerd in bijzondere uitvoeringen van de Octavia, zoals de sportieve Octavia RS en de vierwielaangedreven varianten. In de periode 2001 tot nu werden hier 727.046 autoâs geproduceerd. In de fabriek in Kvasiny, waar de Superbs straks gezelschap krijgen van de nieuwe Å koda Roomster, zijn sinds de overname 389.697 autoâs gemaakt.

Tot 2000 werden er ook Å kodaâs gebouwd in de Poolse Volkswagen-fabriek in Poznan. Tegenwoordig rollen er ook Å kodaâs van de band in assemblagefabrieken in de Oekraïne, Bosnië-Herzegovina, India en Kazachstan. Als onderdeel van de langetermijnstrategie en internationale expansie van het merk zullen over niet al te lange tijd ook Å kodaâs in China geproduceerd worden.

Å koda wordt momenteel verkocht in 85 landen in de wereld. Voor dit jaar, het jaar waarin het merk stilstaat bij het honderdjarig jubileum als autofabrikant, wordt een totale recordproductie verwacht van 491.000 eenheden.