ProRail

Persbericht

31-10-2005

ProRail onderneemt actie tegen spoorlopen in Veenoord

In opdracht van ProRail plaatst een spooraannemer vanaf woensdag 2 tot en met vrijdag 4 november hekken langs het spoor bij de spoorbrug over de Verlengde Hoogeveensche Vaart in Veenoord. Daarnaast wordt een waarschuwingsbord opgehangen en zijn 900 informatiebrieven verspreid onder inwoners van Veenoord en bedrijven op industrieterrein âDe Tweelingâ. De maatregelen moeten voorkomen dat mensen een sluiproute nemen over de spoorbrug naar het NS-station Nieuw Amsterdam of het industrieterrein vanaf de Van Goghstraat en vice versa. Omwonenden van het spoor en machinisten zien regelmatig mensen over de spoorbrug lopen om eerder op hun bestemming te zijn. Ze slaan dan af richting het industrieterrein of steken de weg over en lopen verder langs het spoor richting het station Nieuw Amsterdam. Dit gedrag is levensgevaarlijk en daarom streng verboden. Daarnaast bezorgen zij de machinist een grote schrik, omdat deze niet weet of de spoorloper de trein wel hoort of ziet aankomen. Spoorbeheerder ProRail wil met de acties de veiligheid rondom het spoor verbeteren en treinvertragingen door spoorlopers voorkomen.

Aanvullende maatregelen

Naast de plaatsing van hekken en waarschuwingsborden, en het verspreiden van bewonersbrieven, onderneemt ProRail andere maatregelen om spoorlopen tegen te gaan. Zo surveilleert een particuliere bewakingsdienst regelmatig langs het spoor in Veenoord en Nieuw Amsterdam. De surveillanten hebben dit jaar al tientallen mensen van de spoorbrug weggestuurd en hen gewezen op de gevaren van dit gedrag. Daarnaast start in dit najaar een voorlichtingscampagne op het voortgezet onderwijs over gevaarlijk gedrag bij het spoor. In 2004 daalde als gevolg van de mix van maatregelen het aantal incidenten met 16 procent.

Achtergrond problematiek

Ongeveer 10 procent van alle storingen in het treinverkeer wordt veroorzaakt door âderdenâ. Daaronder verstaan we aanrijdingen, zelfdoding, spoorlopers en vandalisme. Een machinist remt abrupt wanneer hij iemand op of vlakbij het spoor ziet. Hij schrikt en weet niet of de persoon op het spoor de trein ziet aankomen. Tot de spoorloper weg is, moeten alle treinen stapvoets rijden en dit zorgt voor treinvertragingen. ProRail werkt er samen met vervoerders, gemeentes en spoorwegpolitie aan om de veiligheid op het spoor te verbeteren en de vertragingen terug te dringen.