Gemeente Alkmaar


Gemeente blijft gebruik maken van deskundigheid Inova

Alkmaar, 2 november 2005

Met een opdracht voor 110 nieuwe inburgeringstrajecten en een eenmalige subsidie van EUR88.440,- voor Vluchtelingenwerk wil het college van B&W van Alkmaar zich verzekeren van het behoud van de deskundigheid van bureau Inova. Deze voorstellen komen voort uit een in juni van dit jaar door de gemeenteraad aangenomen motie, waarin het college wordt opgedragen alles in het werk te stellen om de opgebouwde expertise en werkwijze van Inova te behouden.

Het college van B&W is met de gemeenteraad van mening dat de deskundigheid binnen bureau Inova (Inburgering Nieuwkomers, Oudkomers Vluchtelingenwerk Alkmaar, voert het inburgeringsbeleid voor de gemeente Alkmaar uit), behouden moet blijven, zodat de bij het bureau aanwezige kennis en ervaring ook in de toekomst kan worden ingezet voor nieuwe Alkmaarders. Om dit te bewerkstelligen wil het college de raad een aantal maatregelen voorstellen:

* Het college vraagt Inova trajecten te organiseren voor alle nieuwkomers tot medio 2006, dit zijn er ongeveer 60;
* Het college vraagt Inova in 2006 trajecten te organiseren voor 50 oudkomers;

* Daarnaast heeft Inova werk aan al in 2005 gestarte trajecten die doorlopen in 2006;

* Vluchtelingenwerk, onderdeel van Inova, ontvangt voor het jaar 2006 een subsidie van EUR88.440,-.

Het college verbindt aan deze ondersteuning wel de voorwaarde dat Inova zich vóór 1 januari 2007 moet omvormen tot een zelfvoorzienende marktpartij. Het bestuur van Inova heeft al eerder aangegeven hier ook naar te streven. De subsidie aan Vluchtelingenwerk moet het bestuur de gelegenheid bieden de taken van de organisatie bij reguliere instellingen onder te brengen of eigen inkomsten te genereren.

Met deze maatregelen krijgt Inova een jaar langer de tijd zich voor te bereiden op het aanbieden van haar producten op de markt.

Meer zelf regelen
Als het aan het kabinet ligt, wordt medio 2006 het landelijke inburgeringsbeleid veranderd. Wie moet inburgeren, moet dat meer zelf gaan regelen. De inburgeringscursussen moeten door de markt worden georganiseerd en niet meer door de gemeente bij één bureau worden ingekocht, zoals de gemeente Alkmaar dat op dit moment doet bij Inova. Omdat Inova door de nieuwe wet van de gemeente minder opdrachten en dus geen subsidie meer zou krijgen, kwam het voortbestaan van het bureau in de ogen van de gemeenteraad in het geding en zou de deskundigheid mogelijk verdwijnen. Het bureau zou hierdoor onvoldoende kans krijgen mee te dingen op de nieuwe markt. Een motie moest verlies van deskundigheid afwenden.

2 november 2005