Cultivit, de revolutionaire grondbewerkingsmachine

Hsp communicatie

Revolutionaire grondbewerkingstechniek uit Nederland maakt flinke opbrengstverhoging mogelijk in land- en tuinbouw over de hele wereld.

De intensieve land- en tuinbouw kampt overal in de wereld in toenemende mate met schade aan gewassen door nematoden (bodemaaltjes). Op wereld niveau staat gewasschade een oplossing van het voedsel probleem in de weg, te meer daar de bevolking toeneemt met ca 70 miljoen per jaar. Op individueel niveau worden telers geconfronteerd met toenemende nematode besmettingen van hun grond, een verminderde opbrengst en tegelijkertijd een inperking van de mogelijkheden om besmettingen tegen te gaan. Producten als tomaat, aardappel, courgette, sla, aardbei, chrysant en lelie zijn slechts een zeer kleine greep uit de teelten waarin nematoden schade aanrichten. Tot voor kort werden nematoden met chemische middelen bestreden maar om milieutechnische redenen worden deze steeds meer beperkt (metam sodium) of zijn deze reeds verboden (methyl bromide). Er moet dus een oplossing gezocht worden om op economische en milieuvriendelijke wijze hogere opbrengsten te bereiken.

De VDL Groep heeft het voortouw genomen met de introductie van het Cultivit concept, een gepatenteerde en hoog kwalitatieve grondbewerkingsmachine die heeft aangetoond opbrengstverhogend te werken op met nematoden besmette percelen, zonder gebruik te maken van chemische middelen. Het Cultivit concept is een unieke combinatie van innovatie en industriële know-how die wereldwijd toepasbaar is. Hiermee bevestigt de VDL Groep de vooraanstaande positie van Nederland in de agri-business.

Jaren van onderzoek en ontwikkeling hebben geleid tot een commercieel haalbaar en succesvol grondbewerkingssyteem. Het Cultivit concept bestaat uit een spitmachine die de grond spit en tegelijk kort verhit met extreem hete lucht. De machine is zelfrijdend, rupsaangedreven en GPS gestuurd. Internationale testen werden uitgevoerd door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO-AGV) van Wageningen Universiteit en Research, en de resultaten zijn verbluffend: Bijvoorbeeld op besmette zand- en kleigrond in het Middellandse Zeegebied werd na een Cultivit behandeling bij courgette (een locaal gewas) een meeropbrengst van respectievelijk 90% en 150% vastgesteld t.o.v. onbehandelde percelen. Zelfs percelen behandeld met conventionele chemische middelen (metam sodium) hadden het nakijken: Na een Cultivit behandeling lag de opbrengst 55% hoger.

Volgens Oscar Mensen, manager van VDL Cultivit B.V., is het Cultivit concept voor telers van groente, fruit en bloemen over de hele wereld dè ultieme uitkomst in de steeds zwaarder wordende strijd tegen nematoden. Vanaf nu is er weer een goede opbrengst te behalen van percelen waarin zich voor gewassen schadelijke nematoden bevinden, waarbij Cultivit niet de nadelen kent van chemische of andere conventionele technieken als inundatie (water verspilling), solarisering (weersafhankelijk) en stomen (energie verspilling). Het Cultivit concept vraagt slechts 10% van de energie die benodigd is voor het stomen van grond, wat een uitkomst biedt gezien de huidige energieprijzen. Verder hebben proeven laten zien dat gewassen een groter en sterker wortelstelsel ontwikkelen en dat de onkruidontwikkeling wordt geremd, wat belangrijke voordelen zijn in landen met waterschaarste. Vanwege het scala aan voordelen kan Cultivit voor vele intensieve teelten een uitkomst zijn, in diverse klimaten en landen, zowel in de vollegrond als in kassen. Om dit potentieel verder wereldwijd te ontwikkelen wil de VDL-groep, in diverse landen met locale partners samenwerken in de ontwikkeling en verkoop van dit wereldwijd gepatenteerde concept.

VDL Cultivit B.V. versterkt de gelederen van de succesvolle VDL Groep. De VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, is een internationale onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling, productie en verkoop van halffabrikaten en eindproducten. In totaal maken 69 werkmaatschappijen verspreid over 16 landen met circa 5.200 medewerkers deel uit van de groep. In 2004 had de VDL Groep een omzet van 809 miljoen euro en een netto resultaat van ruim 44 miljoen euro.

Op het terrein van de toeleveringen is VDL toonaangevend in metaalbewerking, kunststofverwerking, modulebouw en oppervlaktebehandeling. De sector bussen bestaat uit touringcars, chassis modules, openbaarvervoerbussen en mini- & midibussen. De sector eindproducten omvat veersystemen voor de automotive industrie, productieautomatiseringssystemen, warmte-, koel- en luchttechnische installaties, installaties voor de olie-, gas- en petrochemische industrie, zonnebanken en dakkoffers, systemen voor de intensieve veehouderij, buissystemen, sigaren- en verpakkingsmachines, containerhandlingsystemen, medische systemen en productiesystemen voor de optische media.

Heeft u behoefte aan meer informatie over het Cultivit concept, de proeven van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR of VDL Cultivit B.V. dan bent u welkom bij Oscar Mensen, telefoon 040-2925580, e-mail: info@vdlcultivit.nl of www.vdlcultivit.nl