Gemeente Ede

nummer 231/ Ede, 1 november 2005

Verkeerd aanbieden van afval direct beboet
Gemeente wil de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren

Gemeente Ede stelt extra opsporingsambtenaren beschikbaar om de hoeveelheid verkeerd aangeboden afval terug te dringen. Het gaat om overtredingen zoals: afval op de verkeerde dag aan de weg zetten, op een verkeerde plaats of op een verkeerde wijze. Medewerkers van afdeling Toezicht gaan actief op zoek naar de eigenaar van het afval en schrijven een boete uit. Het Edese college heeft vandaag hiertoe een voorstel aangenomen en dit besluit toegezonden aan de raadscommissie Beheer Fysieke Omgeving.

Verkeerd aangeboden afval leidt tot vervuiling en overlast en extra kosten om het afval op te ruimen. Met name bij verzamelcontainers belanden afvalzakken regelmatig naast in plaats van in de container. Ook komt het voor dat afvalinzamelaars geen inzamelvergunning hebben of zich niet houden aan de voorgeschreven wijze van afvalinzameling.

Gemeente gaat zelf boetes innen
Tot nu toe was de noodzaak van gerichte handhaving op het aanbieden van afval kleiner, omdat er minder overtredingen waren. In geval van een overtreding werd er wel een proces-verbaal opgemaakt en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Maar daar volgde niet altijd een boete op. Ook duurde het erg lang voordat een boete werd opgelegd. Inmiddels zijn de klachten over verkeerd aangeboden afval fors toegenomen. Het college besloot daarom dat kleine afvalovertredingen voortaan direct beboet worden op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht. De gemeente kan nu zelf direct optreden bij afvalovertredingen en boetes innen.

Boete bedraagt EUR 65,-
Afdeling Toezicht gaat extra uren inzetten om te controleren op het juist aanbieden van afval. Bij overtredingen wordt het afval meegenomen en onderzocht. Wanneer de overtreder achterhaald kan worden, krijgt deze binnen acht dagen een boete thuisgestuurd. De boete bedraagt EUR 65,- voor standaard overtredingen. Voor iedere kubieke meter afval meer, die verkeerd wordt aangeboden, komt daar nog eens EUR 15,- bovenop. Voor gevaarlijk afval komt er EUR 1,- per kilo verkeerd aangeboden afval bij. Door deze lik-op-stuk aanpak hoopt de gemeente op minder overtredingen en daardoor een schonere leefomgeving en minder extra kosten.
De gemeente verwacht dat de opbrengst uit de boetes én het verminderen van kosten voor het opruimen van verkeerd aangeboden afval voldoende is om de kosten voor extra uren voor handhaving te dekken.
---