Politie Zuid-Holland-Zuid

Vijfduizendste internetaangifte ontvangen

Dordrecht 01-11-2005 - De Politie Zuid-Holland-Zuid heeft in het weekend van 30/31 oktober de vijfduizendste internetaangifte ontvangen. Vanaf de zomer 2004 is het mogelijk om bij de Politie Zuid-Holland-Zuid aangifte te doen via internet (www.politie.nl/zuid-holland-zuid). Eind september 2004 kwam de duizendste aangifte en eind oktober 2005 is de vijfduizendste aangifte binnengekomen. Maandelijks komen er ruim 300 internetaangiften bij de Politie Zuid-Holland-Zuid binnen. Het is mogelijk om thuis via internet aangifte te doen, maar dit kan ook via een aangiftezuil. Deze aangiftezuilen zijn te vinden op het regiobureau in Dordrecht, de districtsbureaus in Dordrecht, Gorinchem en Oud-Beijerland. Daarnaast staat er ook een aangiftezuil in de politiebureaus van Zwijndrecht en Bureau Binnenstad in Dordrecht.

Soorten delicten
Momenteel kan er van acht delicten aangifte worden gedaan: diefstal van fiets, diefstal bromfiets, diefstal uit/vanaf een auto (autokraak), en naast vernieling in het algemeen ook speciaal vernieling aan openbare gebouwen, objecten van het openbaar vervoer, vernieling van autos en winkeldiefstal. De internetaangifte heeft duidelijke voordelen voor het publiek, er kan 24 uur per dag aangifte worden gedaan, het is makkelijk en er zijn geen wachttijden.

Opmerkelijke details
Bij de verwerking van de digitale aangiften valt een aantal zaken op. Zo komen de meeste aangiften na kantoortijd binnen en blijken de niet-stedelijke gebieden een opmerkelijk aandeel in de internetaangiften te hebben. Daarnaast weten ook steeds meer (semi) overheidsinstellingen, zoals scholen, sportkantines, eigenaren van abris en gemeenten de weg naar het digitale bureau te vinden. Opvallend is ook dat de aangiften zeer volledig worden ingevuld, met name verkeringsgegevens en objectgegevens.

Binnen twaalf uur is de aangifte in de politieadministratie verwerkt. Slechts 0,5% van de aangiften worden afgewezen; hiervan blijkt in de meeste gevallen dat het om een ander delict/feit gaat of dat er toch een daderindicatie is.

In zijn algemeenheid blijkt de digitale dienstverlening aan te slaan. Er is inmiddels drie keer een enquête gehouden onder de mensen die digitaal aangifte hebben gedaan. Hieruit bleek dat 12,5% van de ondervraagden geen aangifte zou hebben gedaan als dat niet digitaal mogelijk zou zijn. Voor de tevredenheid over de afhandeling van de digitale aangifte krijgt de Politie Zuid-Holland-Zuid als cijfer een 8,8 . Ook blijkt dat er meer vraag is naar digitale dienstverlening, vandaar dat het sinds kort mogelijk is te mailen naar de Politie Zuid-Holland-Zuid .

Digitale dienstverlening in ontwikkeling
De digitale dienstverlening van de Politie Zuid-Holland-Zuid is sinds 6 oktober 2005 uitgebreid met een contactpagina op de website http://www.politie.nl/zuid-holland-zuid. De website telt wekelijks tussen de 3500 en 4000 bezoekers. Het is nu ook mogelijk om niet-spoedeisende zaken naar de Politie Zuid-Holland-Zuid te mailen. Wilt u iets melden, een digitale brief sturen, u abonneren op de gratis Digitale Nieuwsbrief of iets vragen? Het is allemaal mogelijk via de contactpagina http://www.politie.nl/zuid-holland-zuid/contact. De mail komt binnen bij de medewerkers van het Politie Service Centrum. Zij beantwoorden zelf de binnengekomen mail en als dat niet kan zorgen zij ervoor dat de mail zo spoedig mogelijk bij de juiste persoon terechtkomt. Inmiddels heeft de Politie Zuid-Holland-Zuid al enkele tientallen e-mails binnengekregen, variërend van het aanvragen van een jaarverslag tot het sturen van een digitale brief of melding maken van bepaalde zaken. Door deze contact-pagina is het mogelijk vanachter de computer makkelijk in contact komen met de politie.