Dienstenbond CNV

Goed en slecht nieuws bij Trekpleister

01-11-2005

Eind september stuurde ik u een nieuwsflits waarin ik u vroeg om mij nader te informeren over de situatie bij Trekpleister. Dat heeft u massaal gedaan waarvoor mijn hartelijke dank. De reacties die ik heb gekregen hebben over het algemeen betrekking op twee belangrijke onderwerpen. Het functioneren van de Arbodienst Remaz en de nieuwe urennormering. Nadat ik deze week met uw werkgever hierover heb gesproken heb ik goed en slecht nieuws.

Het goede nieuws is dat het contract met de Arbodienst Remaz is opgezegd. De wijze waarop zij zich hebben opgesteld, met name naar medewerkers die met psychische klachten uitvallen, is zeer onbehoorlijk te noemen om het maar eens voorzichtig uit te drukken. U heeft ons, in het verleden maar ook zeer recent, zoveel voorbeelden kunnen geven van slecht functioneren van de arbodienst dat uw werkgever onze klachten op een gegeven moment heeft overgenomen. Ook de ondernemingsraad heeft ons hierin bijgestaan. Het feit dat deze arbodienst nu buiten de deur is gezet, is een mooi voorbeeld van hetgeen u kunt bereiken als er meer mensen lid worden van CNV Dienstenbond (en de andere vakbonden). Met uw signalen komen we verder. Er is een contract afgesloten met een nieuwe arbodienst, Verzuimpunt. Dit contract gaat voor het gehele bedrijf in per december 2005. Aan het door uw werkgever vastgestelde verzuimbeleid zal niet veel veranderen maar wij hopen en verwachten dat de menselijke maat bij deze arbodienst meer aanwezig zal zijn.

Het slechte nieuws bij Trekpleister heeft betrekking op de urennormering. Uw werkgever geeft aan dat dit ingezette beleid voorlopig niet zal veranderen. Voor de argumenten die wij hebben ingebracht (veiligheidsrisicos, verhoogde kans op diefstal, enorme werkdruk, verlies van werkplezier, de verplichting om in winkels te blijven tijdens pauzes, etc. etc.) is uw werkgever niet gevoelig. Uw werkgever geeft wel toe dat het uitleggen van de reden van deze maatregelen voor verbetering vatbaar is. Hierin zal de komende tijd meer aandacht worden besteed. Voor uw werksituatie schiet u daar echter niet veel mee op.

Over de manier waarop uren over de filialen worden verdeeld hebben wij als vakbond weinig te zeggen. De OR speelt hierbij nadrukkelijk een rol. Over de manier waarop een werkgever met zijn personeel omgaat kunnen wij wel onze invloed uitoefenen. Vandaar dat wij u oproepen zoveel mogelijk onterechte en onwerkbare situaties aan ons mee te delen. Houdt vooral ook de pauzes goed bij. Als je de pauze niet ongestoord kunt nemen moet die gewerkte tijd worden uitbetaald behalve als je in de gelegenheid bent gesteld om later op de dag de pauze alsnog te genieten.

Wij zullen met uw informatie de druk zoveel als mogelijk is bij de werkgever op de ketel houden.

Zoals u uit het voorbeeld van Remaz kunt afleiden heeft het echt zin om lid te zijn van een vakbond. Samen kunnen we beter voor uw belangen opkomen. Probeert u daarom zoveel mogelijk mensen te interesseren voor het lidmaatschap. Voor mensen met part-time banen (minder dan 30 uur per week) gelden aangepaste contributietarieven.

U kunt uw reactie sturen naar Marten Jukema. Het e-mail adres is hilversum@cnvdibo.nl en hij is telefonisch bereikbaar op 035-6460580.