Meldpunt marktwerking: zorgwerkers en patiënten benadeeld

Actiegroep zorg geen markt

Zorgwerkers en patiënten voelen zich tegengewerkt door verzekeraars en instellingen, als gevolg van marktwerking in de zorg. Verzekeraars frustreren en blokkeren medisch noodzakelijke behandelingen. Concurrentie staat samenwerking door medici in de weg en de kwaliteit van de zorg neemt af, terwijl bureaucratie de kosten onnodig opjaagt. Dit blijkt bij het meldpunt voor gevolgen van marktwerking van actiegroep Zorg geen Markt. SP-Kamerlid Agnes Kant zal maandag tijdens het begrotingsdebat van Volksgezondheid minister Hoogervorst confronteren met de resultaten.

Zorg geen Markt werd in het najaar van 2004 opgericht door een honderdtal werkers en deskundigen uit de zorg, mede op initiatief van SP-Kamerlid Agnes Kant. Inmiddels wordt de groep actief gesteund door zo'n 10.000 mensen die in de zorg werken. Om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van marktwerking werd een online meldpunt geopend, waar meer dan 200 concrete meldingen binnen kwamen.

Een diëtiste die in twee instellingen werkt, mag haar kennis niet langer delen met collega's omdat de instellingen concurrenten zijn geworden. Een longpatiënte wordt met haar zuurstofapparaat geholpen door kraamverzorgsters, in plaats van door een wijkverpleegkundige, omdat de verzekeraar teveel kraamverzorgsters had ingehuurd. Patiënten krijgen geen vergoeding voor behandeling in het ziekenhuis in de eigen stad, maar worden door verzekeraars gedwongen naar een ziekenhuis ver weg te gaan. Of erger nog: ze krijgen een behandeling of geneesmiddel ondanks de medische indicatie helemaal niet vergoed.

Tijdens de Algemene Beschouwingen zei premier Balkenende: 'Als er sprake is van medische noodzaak, dan ligt het laatste woord natuurlijk bij de arts.' Toch blijken verzekeraars steeds vaker op de stoel van de arts te gaan zitten: ze vergoeden bepaalde behandelingen, genees- of hulpmiddelen niet, omdat ze niet accepteren dat de arts die medisch noodzakelijk acht.

Om in de concurrentieslag te overleven moeten zorgverleners zo veel mogelijk zorg leveren tegen een zo laag mogelijke prijs. Dit gaat volgens de zorgwerkers ten koste van de kwaliteit. Om de zorgwerkers te controleren op 'efficiency' neemt de bureaucratie toe, waardoor ze minder tijd kunnen besteden aan de patiënten. Marktwerking leidt dan ook tot frustraties bij zorgaanbieders, die zich steeds vaker gehinderd voelen door verzekeraars.

De meldingen beloven volgens initiatiefnemer Zorg geen Markt voor de komende tijd - zeker met de invoering van het nieuwe stelsel - weinig goeds. De actiegroep ziet dan ook alle reden om zich te blijven inzetten voor het ontmarkten van de zorg, totdat niet langer bezuinigingsdrift en commerciële belangen centraal staan, maar de zorg en de patiënt.

Het rapport met een brede selectie uit de ruim 200 meldingen staat op www.zorggeenmarkt.nl