Ingezonden persbericht


Symposium `Fast Pyrolyse' georganiseerd door BTG en UT Twente

Enschede, 21 oktober 2005 - Vrijdag 28 oktober 2005 wordt door BTG Biomass Technology Group BV en het instituut IMPACT van de Universiteit Twente een symposium georganiseerd met als onderwerp `Snelle Pyrolyse'. Tijdens dit symposium zal de huidige stand van deze technologie worden besproken en zal een overzicht van de toepassingsmogelijkheden van pyrolyse-olie worden gegeven. De sprekers zijn internationaal erkende experts op dit gebied afkomstig van verschillende organisaties. Zij zullen hun visie op de meest recente ontwikkelingen van Biomassa Pyrolyse presenteren. Het symposium zal plaatsvinden in het gebouw "Cubicus" op het terrein van de Universiteit Twente te Enschede.

Pyrolyse is een proces waarbij biomassa wordt omgezet in een homogene vloeistof, ook wel pyrolyse-olie genoemd. Grondstoffen als hout, gras, stro, slib en residuen van plantages worden zeer snel verhit tot ongeveer 500oC zonder toevoeging van lucht. Hierbij worden dampen, gassen en houtskool gevormd. De dampen worden onmiddellijk gecondenseerd, waarbij pyrolyse-olie overblijft. Pyrolyse-olie kan worden gebruikt als brandstof in een industriële ketel of om in energiecentrales bij te stoken. De toepassing van pyrolyse-olie als brandstof voor een dieselmotor of een gasturbine is al gedemonstreerd. De toepassing van pyrolyse-olie als grondstof voor de productie van transportbrandstoffen en chemicaliën is een actueel onderwerp van onderzoek.

Pyrolyse van biomassa heeft de potentie een grote bijdrage te leveren aan de Europese en Nederlandse doelstellingen om het aandeel duurzame energie te vergroten en de uitstoot van CO2 te verminderen. Het onderwerp is tevens van wereldwijd belang omdat pyrolyse olie vooral zal worden geproduceerd in landen waar veel biomassa voorhanden is, zoals bijvoorbeeld Latijns Amerika, Zuid Oost Azië en een aantal Afrikaanse landen.. De sociale en economische ontwikkeling van derde wereldlanden wordt daardoor gestimuleerd. Transport overzee naar grote industriële gebieden elders in de wereld is voor pyrolyse olie veel gemakkelijker en efficiënter dan voor ruwe biomassa.

Het symposium wordt georganiseerd door BTG Biomass Technology Group BV en het IMPACT instituut van de Universiteit Twente. BTG heeft recentelijk een pyrolyse-installatie geleverd aan een klant in Maleisië. Deze installatie is de eerste in z'n soort en is goed voor de verwerking van 50 ton aan groene residuen per dag. Het proces is gebaseerd op een uitvinding van de Universiteit Twente. De resultaten van de eerste testfase zullen tijdens dit symposium worden gepresenteerd. Tevens zal deze ontwikkeling in het breder perspectief van wetenschappelijk onderzoek naar markttoepassingen voor pyrolyse-olie worden geplaatst.

Op het programma staan de volgende presentaties:


· Prof. dr. A.V. Bridgwater, Aston University, Birmingham: "Review of the technology development"
· Prof. dr. ir. G. Brem, University of Twente, Enschede: "Past and future scientific contributions"
· Dr. ir. R.H. Venderbosch, BTG Biomass Technology Group bv, Enschede: "Commercial demonstration in Malaysia"

· Film presentation of the 2 ton/hr plant in Malaysia
· Dr. Y. Solantausta, VTT Processes, Helsinki: "Pyrolysis oil in bio-refinery concepts"
· Dr. ir. L. Petrus, Shell Global Solutions International b.v., Amsterdam: "Liquid biofuels: is pyrolysis oil one of them?"

· B. Groeneveld MBA, Electrabel, Zwolle: "Pyrolysis oil for large-scale power production"
· Forum discussion



Ingezonden persbericht