Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

28-10-2005

2e werkontbijt met Hoogervorst

Minister Hoogervorst: "Verpleegkundigen vormen frontlinie in de gezondheidszorg"

"Door hun getal en hun positie in het zorgproces vormen verpleegkundigen de frontlinie in de intra- en extramurale gezondheidszorg", aldus minister Hoogervorst na afloop van het werkontbijt dat hij donderdag 27 oktober nuttigde, samen met een 70-tal verpleegkundigen uit het hele land. De ochtendbijeenkomst was op uitnodiging van de minister georganiseerd door de AVVV en het LEVV en vond plaats in het Reinier de Graaf Gasthuis te Delft.

Twee presentaties
Twee verpleegkundigen luisterden het ontbijt op met een presentatie over innovaties die zij realiseerden op hun eigen werkterrein. Erna Vreeken, verpleegkundig stafmedewerker van het Medisch Centrum Alkmaar vertelde over een succesvol project in haar regio waar een digitaal formulier is ontwikkeld voor de overdracht van verpleegkundige zorg. Een zeer pragmatisch ontwerp: namelijk een 'gewoon' Word-formulier met invultabellen, dat via een beveiligd emailnetwerk van instelling naar instelling verzonden kan worden. Inmiddels maken 50 instellingen, verspreid over de Kop van Noord-Holland en West-Friesland gebruik van deze digitale zorgoverdracht.

Astrid Giezen, ICN-verpleegkundige bij de Isala Klinieken te Zwolle, presenteerde de nieuwe manier van incidenten melden die op de afdeling neonatologie van haar ziekenhuis werd ontwikkeld: de VIM (Veilig Incidenten Melden). Het VIM gaat uit van het principe dat meestal niet het individu, maar de manier waarop het zorgproces in elkaar steekt aanleiding tot een incident is. Incidentmelding helpt 'gaten' in het systeem op te sporen zodat ze 'gedicht' kunnen worden. Het project is inmiddels als best practice opgenomen in Sneller Beter.

Duidelijk en pragmatisch
De twee presentaties waren aanleiding voor een geanimeerde zaaldiscussie. Daarin klonk zorg door over de persoonlijke veiligheid van de melder van incidenten: in hoeverre heeft de Inspectie inzage in MIP- en VIM-meldingen? Wat als de interne cultuur niet veilig is? Een ander hot item bleek de beschikbaarheid van ICT. Sommige verpleeg- en verzorgingshuizen beschikken nét over een computer; andere instellingen zijn al bezig met een verpleegkundige portal voor het EPD. Maar in de meeste instellingen staat de verpleging niet hoog op het ICT-lijstje. En wat vindt de minister eigenlijk van de eilandencultuur die maakt dat iedereen zijn eigen wiel, respectievelijk protocol wil uitvinden?

Hoogervorst stelde in zijn reactie dat het programma Sneller Beter door hem is bedoeld om 'duwtjes' te geven richting kwaliteit. Het verplicht stellen van veiligheidsmanagementsystemen in alle instellingen is daar een voorbeeld van, net als de centrale regie die VWS voert over de ontwikkeling van het EPD. En dan is er nog de Inspectie die toeziet op de kwaliteit van de zorg. De terugtredende overheid blijft waakzaam!

Verpleegkundigen spelen volgens Hoogervorst een steeds belangrijkere rol in de gezondheidszorg. In de toekomst heeft 80% van de patiënten een chronische ziekte. Omdat het daarbij vaak om leefstijlziekten gaat is verpleegkundige zorg méér aangewezen dan medische. De minister vindt dan ook dat wij in Nederland de beschikbaarheid van zoveel goed opgeleide verpleegkundigen méér moeten uitbuiten.

Na afloop van de bijeenkomst wil de minister nog wel kwijt dat hij het prettig praten vindt met verpleegkundigen: 'Ze zijn duidelijk en pragmatisch en lekker kort van stof.'

Een uitgebreider verslag met foto's van het werkontbijt volgt binnenkort op deze website.