Nr. 178
26 oktober 2005
Rotterdam start integratie-estafette
'Samen werken aan een wereldstad. Rotterdam mee!'
'Samen werken aan een wereldstad. Rotterdam mee!' Onder dit motto daagt het Rotterdamse stadsbestuur burgers en organisaties uit om de komende drie maanden te laten zien en horen hoe zij integratie in de stad gaan bevorderen. Daarvoor organiseert het college een serie gesprekken in stadswijken en laat ze een aantal evenementen organiseren. De aftrap is op vrijdag 28 oktober. De resultaten van de estafette worden opgenomen in een stedelijk integratieplan dat begin volgend jaar wordt gepubliceerd.
Aftrapbijeenkomst
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) geeft op vrijdag 28 oktober tijdens een werkconferentie in de Van Nellefabriek de aftrap van de integratie-estafette. Daar worden ongeveer honderdvijftig organisaties verwacht. Deelnemers zijn vertegenwoordigers van onder meer welzijnsorganisaties, migranten- en vrouwenorganisaties, werkgevers, sportclubs en buurtverenigingen. De bedoeling is dat zij in de komende drie maanden bijeenkomsten organiseren voor hun achterban en concrete acties bedenken om integratie te bevorderen. Verder wordt hen gevraagd om mee te werken aan het burgerschapscharter en ideeën te leveren voor het nieuwe integratiebeleid van de gemeente.
Organisaties kunnen zich via een menukaart inschrijven om iets voor hun achterban te organiseren. De gemeente faciliteert het interactieve proces en biedt allerlei werkvormen aan zoals debatten, workshops, wijkexcursies en enquêtes, etc.
Volgende maand start daarnaast een publiekscampagne om naast organisaties ook alle individuele Rotterdammers aan te moedigen met ideeën te komen die sociaalculturele integratie bevorderen. Alle ideeën, suggesties en acties worden uiteindelijk verwerkt in de gemeentelijke kadernota integratie die begin volgend jaar zal verschijnen. Wethouder Geluk: " Ik weet zeker dat er onder Rotterdammers ontzettend veel goede ideeën leven over hoe we met zijn allen een wereldstad kunnen bouwen. Dus kom maar op met die plannen, wij helpen bij de uitvoering".
Van Islamdebat naar integratie-estafette In het afgelopen jaar heeft het college een serie publieke debatten georganiseerd over Islam en Integratie. Deze werden voorafgegaan door expertmeetings en interne debatten. De zes belangrijkste uitkomsten van die debatten worden vertaald in een burgerschapscharter. De uitwerking van het burgerschapscharter is onderdeel van de integratie-estafette.
In het actieplan Meedoen of Achterblijven heeft het college daarnaast aangekondigd dat voor het vervolg van de integratiediscussie een beroep wordt gedaan op buurtbewoners, ondernemers, studenten, docenten, professionals en hun organisaties. Hen wordt gevraagd een concrete bijdrage te leveren aan het welslagen van integratie in de stad. Het gaat daarbij niet meer specifiek om de positie van de Islam maar om sociaalculturele integratie in het algemeen: hoe zorgen we ervoor dat Rotterdammers - allochtoon en autochtoon - contacten buiten de eigen directe kring onderhouden en belangrijke waarden en normen delen?
College kiest positie
Het doorbreken van sociaalculturele patronen is in de ogen van het college niet in de eerste plaats een taak van de overheid maar van burgers en hun organisaties zelf. Het stadsbestuur treedt op als regisseur. Dat betekent voorwaarden scheppen vóór anderen maar ook voorwaarden stellen áán anderen.
Daarom stelt het college de volgende uitgangspunten vast:
. Van alle Rotterdammers verwachten we dat ze meedoen en zich als actief burger gedragen.
. We verwachten dat alle Rotterdammers de Nederlandse taal verstaan en spreken. Beheersing van de taal is de eerste voorwaarde om mee te doen.
. Om goed met elkaar te kunnen samenleven en je kansen in de Rotterdamse samenleving te benutten, moeten we tenminste een aantal belangrijke waarden en normen met elkaar delen
. Er is voldoende ruimte voor verschillen tussen mensen en de eigen identiteit. Maar dan moeten mensen zich wel aan de wet houden, de taal spreken en belangrijke waarden normen delen.
Culturele integratie versterken
Het begrip integratie kent drie dimensies: structureel, sociaal en cultureel. Structurele integratie wil zeggen dat mensen de mogelijkheid krijgen om volwaardig mee te doen in de samenleving. Op dat vlak is al veel beleid in uitvoering (werk, huisvesting, veiligheid). Ook op het gebied van sociale integratie is al veel in gang gezet. Opzoomeren en straatetiquette zijn inmiddels beproefde instrumenten.
Culturele integratie blijkt echter een weerbarstige materie. Er zijn weliswaar waarden- en normenprogramma's ontwikkeld voor op basisscholen en bij inburgeringscursussen maar het college vindt dat niet voldoende. Er blijkt nog veel afstand te bestaan in opvattingen tussen verschillende groepen, bijvoorbeeld over hoe mannen en vrouwen, of ouders en kinderen met elkaar omgaan. Het college wil die afstand verkleinen en komt daarom nu met een integratie-estafette onder het motto: 'Samen werken aan een wereldstad. Rotterdam mee!'.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam