D66

Schriftelijke vragen van mevrouw Van der Laan (D66), de heer Haverkamp (CDA) en de heer Douma (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de omstandigheden van de Oejgoeren in Xinjang. 26 oktober 2005

1. Bent u bekend met de mensenrechtensituatie in de autonome regio Xinjiang (Xuar) in China en met de zorgen en aanbevelingen hierover van mevrouw Rebiya Kadeer die begin deze maand een bezoek bracht aan Nederland?

2. Deelt u de zorgen van zowel mevrouw Kadeer als Amnesty International dat de `war on terror' door de Chinese autoriteiten wordt gebruikt om ernstige mensenrechtenschendingen jegens de Oejgoerse bevolking van Xinjiang te rechtvaardigen en te intensiveren?

3. Deelt u de zorgen van mevrouw Kadeer over het uitvoeren van gedwongen abortus en gedwongen sterilisatie in de regio Xinjiang die naar verluidt ook wordt uitgevoerd door of op instigatie van overheidsfunctionarissen? Hoe beoordeelt u deze praktijken? Bent u bereid aan deze kwestie speciale aandacht te geven in uw beleid en in uw contacten met de Chinese autoriteiten? Bent u bereid aan te dringen op internationaal onafhankelijk onderzoek naar het voorkomen van deze praktijken?

4. Welke stappen gaat u nemen in bilateraal en EU-verband om de verschillende mensenrechtenschendingen jegens de Oejgoeren aan te kaarten bij de Chinese autoriteiten? Welke andere stappen gaat u nemen ter bevordering van de naleving van de rechten van de Oejgoerse gemeenschap? Op welke wijze wordt de situatie van de Oejgoeren behandeld in de kritische mensenrechtendialoog tussen de EU en China? Kunt u aangeven op welke wijze u zult bevorderen dat dit onderwerp adequaat in deze dialoog wordt behandeld?

5. Veel van de mensenrechtenschendingen jegens de Oejgoeren zijn in strijd met rechten neergelegd in het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, dat China in oktober 1998 ondertekende, maar tot op heden niet heeft geratificeerd. Kunt u aangeven op welke wijze u in bilateraal en EU-verband aandringt op spoedige ratificatie van dit verdrag?

6. China heeft aangegeven dat de VN-Speciale Rapporteur inzake foltering, Manfred Nowak, welkom is om onderzoek te doen in China. Hoewel dit een positief signaal is, is de vraag op welke termijn de heer Nowak daadwerkelijk toegang krijgt en of hij alle detentiecentra kan bezoeken die hij wil bezoeken, in lijn met de van toepassing zijnde VN-voorwaarden. Weet u of de heer Nowak voornemens is ook de autonome regio Xinjiang te bezoeken en of dit door de Nederlandse regering en de EU is te bevorderen?

27-10-2005 17:42