FNV

Liefst 174 ontslagen bij Maersk Line onacceptabel

Het is onaanvaardbaar dat bij Maersk Line in Nederland 174 werknemers boventallig worden. Zo reageert FNV Bondgenoten op aangekondigde efficiencymaatregelen. Het gaat om bijna 20 procent van het totaal aantal werknemers van de rederij in ons land.

"Dit aantal is onacceptabel en in tegenspraak met wat de directie eerder gemeld heeft. Wij zullen er alles aan doen om het aantal gedwongen ontslagen fors te verminderen", belooft vakbondsbestuurder Lucy Lamers die op 4 november het overleg met de directie over het plan start.

Maersk Line is gevormd na de overname van P&O Nedlloyd. Uitgangspunt was dat maximaal 5 procent van de werknemers wereldwijd daarvan gevolgen zou ondervinden. De directie heeft de vakbonden steeds verzekerd, alles zoveel mogelijk via natuurlijk verloop te laten plaatsvinden. Nu is er plotseling toch sprake van gedwongen ontslagen.

Dat is een direct gevolg van de haast die de directie betracht. "Maar die in onnodig", vindt Lamers.

FNV Bondgenoten zet grote vraagtekens bij nut en noodzaak van de ingeslagen weg. Samen met de ondernemingsraad en andere bonden zal een tegenonderzoek worden opgezet. Bovendien zal de vakbond zich sterk maken voor een uitstekend sociaal plan.

In het voorgenomen besluit vallen 84 ontslagen bij het voormalige hoofdkantoor van P&O Nedlloyd in Rotterdam en negentig bij de agentschappen van P&O Nedlloyd in Rotterdam en Maersk Sealand in Rhoon.

In het verleden waren bij P&O Nedlloyd vier reorganisaties nodig om het bedrijf er weer bovenop te helpen. "Nu draaien beide organisaties
- Maersk en P&O Nedlloyd - uitstekend en hebben de werknemers zich tot het uiterste ingezet om beide rederijen te integreren en winstgevend te maken", benadrukt Lamers.