Time : 3:45:02 PM
Date : Tuesday, October 25, 2005
Sender Name: BELOVO SA
4de Internationaal Congres over het Columbus Concept: cholesterol, omega-3 en gezonde voeding
Meer dan 150 internationale experts zijn samengekomen ter gelegenheid
van het 4de Internationaal Congres over het Columbus Concept, dat in
Peking plaatsvond van 11 tot 14 oktober 2005. Het Columbus Concept
bestaat erin hoogkwalitatieve voedingswaren te ontwikkelen, zowel op
het vlak van de smaak als op dat van de gezondheid. Daarbij wordt
gebruikgemaakt van de recentste inzichten rond voeding... en van wat de
natuur al miljoenen jaren spontaan heeft voortgebracht.
Miljoenen jaren lang, sinds het Paleolithicum, kende de menselijke
voeding een veel evenwichtiger vetinname, met meer omega-3 vetzuren
en minder omega-6 vetzuren. 'De verhouding n-6/n-3 lag zeer laag, ze
benaderde de 1/1', legt Artemis Simopoulos (The Centers for Genetics,
Nutrition and Health, USA) uit, 'maar op 150 jaar, en vooral in de
laatste decennia, kende ze een sterke toename en nam ze in de meeste
streken, in Europa, de Verenigde Staten en China, buitensporige
waarden aan.' In China, dat meer en meer westerse levensgewoontes
aanneemt, ontstaan nieuwe gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit de
'Chinese Nutrition and Health Study', die aantoont dat dyslipidemie
(problemen met de bloedvetten) reeds een belangrijk deel van de
bevolking treft: 18 à 30%, afhankelijk van de leeftijdsgroep.
Verschillende presentaties bevestigen het belang van een goede inname
van omega-3 vetzuren, en vooral van een evenwichtige verhouding
tussen n-6 en n-3. Meer dan de cholesterol in de voeding en het bloed
is het deze verhouding die, als ze verhoogd is, nauw verbonden is met
een toegenomen risico op aandoeningen, zowel wat hart en bloedvaten
als wat de hersenen betreft. Op basis van gegevens uit 65 Chinese
districten toont Junshi Chen (Chinese CDC, Beijing) aan dat omega-3
vetzuren een beschermend effect hebben, zelfs wanneer de voeding
weinig vetten bevat en het cholesterolgehalte laag is. Eigenlijk
wordt het steeds duidelijker dat er niet enkel goede cholesterol
bestaat, maar dat bloedvaten in een goede, gemiddelde of slechte
gezondheid kunnen verkeren, en dat dat verband houdet met het type
van vetzuren in de voeding.
'In de afgelopen eeuw hebben we een toename gekend van de
lichaamsomvang en van de cardiovasculaire ziekten', benadrukt Michael
Crawford (London Metropolitan University, Verenigd Koninkrijk), 'deze
eeuw zal gekenmerkt worden door het verschijnen van neurologische
stoornissen, antisociaal gedrag, geweld en een verlaging van het
intelligentiequotiënt', vervolgt deze breinspecialist. Tenzij we het
middel vinden om de hersenen op een correcte manier te voeden... Een
betere samenstelling van de vetzuren in de voedingsketen kan een
essentiële rol spelen.
Andere factoren op het vlak van de gezondheid
De antioxidanten, een grote familie van elementen die in de natuur
aanwezig zijn (carotenoïden, flavonoïden, selenium...) zijn eveneens
minder aanwezig in de moderne voeding. Hun heilzame werking is echter
meer en meer bewezen, in het bijzonder op het vlak van kanker en
hersenveroudering. Bovendien beschermen ze de omega-6 en omega-3
vetzuren tegen oxidatie, waardoor de vorming van mogelijk giftige
samenstellingen zoals de peroxiden wordt verhinderd. 'Een gevarieerde
inname van antioxidanten maakt het mogelijk de nadelige effecten
tegen te gaan die inherent zijn aan de vorming van peroxiden tijdens
het bereiden van voedingswaren', legt Peter Surai (Scotland and
Glasgow University, Verenigd Koninkrijk) uit.
Ook de probiotiotica, levende micro-organismen die heilzaam zijn voor
de gezondheid, en de prebiotica - componenten die de goede bacteriën
van het spijsverteringskanaal voeden - lijken veelbelovend, vooral
in domeinen zoals de verlaging van het risico op dikkedarmkanker, de
verbetering van het immuunsysteem en allergieën.
Specialisten hebben eveneens het belang onderstreept van lichamelijke
activiteit, zowel voor de cardiovasculaire als de mentale gezondheid.
Zo tonen recente studies aan dat regelmatige lichamelijke activiteit
bij oudere mensen in verband wordt gebracht met een vertraging van
het afnemen van de werking van het centrale zenuwstelsel. Laura
Podewils (US Public Health Service, USA) heeft, op basis van de
'Cardiovascular Health Cognition Study' die uitging van meer dan 9000
personen, aangetoond dat lichamelijke activiteit een beschermend
effect had tegen dementie, in het bijzonder de twee meest voorkomende
vormen ervan: Alzheimer en de cerebraal-vasculaire dementie.
Geoptimaliseerde voeding
Voeding en lichamelijke activiteit zijn twee belangrijke hefbomen om
de grote uitdagingen op het vlak van gezondheid aan te gaan. Het
Columbus Concept wil de voedingskwaliteit van de voedingsmiddelen
verbeteren door het meest geschikte evenwicht te vinden tussen de
essentiële bestanddelen, met name door de kwaliteit van de vetten te
verbeteren. Dit principe wordt al met succes toegepast met het
Columbus-ei (waarvan de verhouding omega-6/omega3 gelijk is aan 1),
en breidt zich geleidelijk aan uit in de richting van andere
levensmiddelen zoals kippen, varkens, olie en brood.
Net als het geval was met de vorige edities zal het 4de
Internationaal Congres over het Columbus Concept het voorwerp zijn
van een gemeenschappelijke verklaring, die over enkele maanden zal
worden gepubliceerd.
Contactpersoon:
Frédéric Carlier
Director Belovo European Liaison Office
149 Chaussée de Tervuren
1410 WATERLOO
Tel 00 32 2 352 05 71