Time : 2:18:39 PM
Date : Tuesday, October 25, 2005
Sender Name: VVI

Enkele bedenkingen bij de paniekberichten rond de stijgende criminaliteit in ziekenhuizen

Vanmorgen maakte de media melding van de gestegen criminaliteit in de ziekenhuizen. Bron waren de cijfers vrijgegeven door de Minister van Binnenlandse Zaken Dewael.

Het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI) wenst bij deze cijfers enkele kanttekeningen te formuleren.


1. De criminaliteit in de samenleving in het algemeen stijgt. Het is dus zeker niet zo dat ziekenhuizen evolueren naar plaatsen waar je je als patiënt onveilig of bedreigd moet voelen.

Bij een kleine telefonische enquête bij onze leden blijkt dat het aanvoelen van stijgende agressie van streek tot streek heel erg verschilt. Instellingen die landelijk gelegen zijn, hebben duidelijk minder last dan instellingen die midden in een drukke stad liggen. De meeste problemen doen zich voor op de eerstelijnsdiensten, zoals spoed, opname en onthaal.

De stijgende agressie komt voor onze instellingen vooral neer op verbale agressie. In eerste instantie agressie van de patiënt zelf tegenover het personeel, in mindere mate verbale aanvallen van de familie. Patiënten worden steeds veeleisender, ze worden bovendien steeds mondiger. Een ziekenhuisopname brengt vaak ook onzekerheid mee, en sommige mensen reageren dan op een agressieve manier. Materiële en fysieke agressie lijken in mindere mate voor te komen, maar mogen niet geminimaliseerd worden.

Onze instellingen zijn zich bewust van de stijgende agressie. Bijna overal is agressie een hot topic voor de directiecomités. Er worden interne opleidingen en bijscholingen voor het personeel gegeven, waar men leert omgaan met agressie, maar waar ook aandacht is voor de preventie van agressie.


2. Criminaliteitscijfers houden rechtstreeks verband met registratietechnieken.
Op vraag van de West-Vlaamse ziekenhuizen hebben de provinciegouverneur en de politie een model-registratieformulier opgesteld. Dit maakt de aangifte van criminaliteit, zoals verlies, diefstal, agressie... op een eenduidige en efficiënte manier mogelijk. De administratieve rompslomp - en dus ook tijdverlies - dat voorheen al te vaak met aangiften gepaard ging, werd zo tot een minimum herleid. Op korte termijn heeft dit uiteraard geleid tot een stijging van het aantal aangiften. De West-Vlaamse ziekenhuizen evalueren momenteel de geregistreerde gegevens.
De ziekenhuizen doen nu consequent aangifte van alle feiten onder de noemer van criminaliteit, maar ze verwachten dan ook dat de parketten voorrang geven aan feiten gepleegd in ziekenhuizen. Dit omwille van de afhankelijkheidssituatie van personeel en patiënten.


3. Criminaliteitscijfers houden rechtsreeks verband met preventie. In Oost-Vlaanderen hebben de ziekenhuizen, in samenwerking met de politie van Gent, een lijvig handboek geschreven. Dat handboek gaat in op de preventie en de aanpak van criminaliteit in de verzorgingsinstellingen.


4. Preventie van de criminaliteit: niet alleen een Belgisch verhaal Deze topic houdt niet alleen de Vlaamse ziekenhuizen bezig. Binnen HOPE, de Associatie van de nationale ziekenhuisfederaties uit alle Europese lidstaten, is recent een werkgroep gestart. Die werkgroep wil over de criminaliteitsproblematiek van gedachten wisselen, over de landsgrenzen heen.


5. Het VVI heeft in maart 2006 een symposium gepland waar de lopende initiatieven zullen geëvalueerd worden en waar de ziekenhuizen samen een concreet actieplan zullen opstellen.

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Verbond der Verzorgingsinstellingen vzw
Guimardstraat 1
1040 Brussel

Mevr. C. Boonen, Algemeen Directeur VVI
Mevr. A.-S. Neirynck, stafmedewerker pers en communicatie VVI (asn@vvi.be)
Tel. 02 5070172
Fax 02 5135269

www.vvi.be