Natuur- en milieuorganisaties steunen groene kandidaten Waterschapsverkiezingen Rivierenland
Arnhem, 25 oktober 2005
Deze week vallen de stembiljetten voor de verkiezingen van Waterschap Rivierenland (Betuwe, omgeving Tiel en Culemborg, Ooypolder, Nijmegen en Land van Maas en Waal, en Bommelerwaard) op de mat bij de inwoners van 18 jaar en ouder. Van alle kandidaten - een lijstenstelsel zoals bij gemeenteraden ontbreekt nog bij de Waterschapsverkiezingen - is maar een groep die zich rond een programma hebben verenigd: de 'groene' kandidaten voor het waterschapsbestuur. Ze worden gesteund door Natuurmonumenten, de provinciale Landschappen, de provinciale Milieufederaties (waaronder de Gelderse Milieufederatie) en het IVN.
De 'groene' kandidaten zijn stuk voor stuk mensen die gedrevenheid combineren met hart voor water, natuur en milieu. Ze vinden veiligheid net zo belangrijk als de andere kandidaten maar kiezen ook voor natuur en landschap. Onder het motto 'Kies voor natuur in uw waterschapsbestuur' voeren ze samen campagne om zo veel mogelijk stemmen te trekken. Onderdeel van de campagne is onder andere een folder waarin de kandidaten aangeven waarom ze zich kandidaat stellen en aangeven welke vijf punten voor groene Waterschappers van belang zijn (zie hieronder). Vanwege de reglementen mogen zij echter niet op een gezamenlijke lijst op het stembiljet. Kiezers die voor natuur in het waterschapsbestuur kiezen moeten dus goed opletten.
De groene kandidaten die gesteund worden door natuur- en milieuorganisaties zijn in de vier Gelderse kiesdistricten: In kieskring 1 (Betuwe) Gerard Nieuwenhuis, in kieskring 2 (omgeving Tiel en Culemborg) Marc Laeven en Koos Kruit, in kieskring 4 (Ooypolder, Nijmegen en Land van Maas en Waal) Marlies van Hulsentop, Christel van Koppen en Bert Statema en tenslotte in kieskring 5 (Bommelerwaard) Piet Nienhuis en Johan Koekkoek. Hieronder stellen ze zich voor.
De stembiljetten voor de waterschapsverkiezingen worden deze week bezorgd en kunnen tot 15 november worden ingestuurd. Huiseigenaren krijgen zelfs twee enveloppen voor twee categorieen. Op de website
Vijf punten voor een groen waterschapsbestuur
1. Schoon water
Optreden tegen grote en kleine vervuilers. Saneren van riooloverstorten. Baggeren van vervuilde waterbodems. Zuiveren van het rioolafvalwater met de nieuwste technieken.
2. Natuurlijke oevers
Natuurlijke, glooiende en bloemrijke oevers geven ruimte aan watervogels, libellen en aan plantensoorten. Zulke oevers vergroten ook de veiligheid want er kan meer water worden opgevangen.
3. Ruimte voor water.
In alle plannen moet er voldoende plek voor water zijn. Voor natte en droge tijden, voor wateropvang en watervoorraden. Voor de veiligheid is het belangrijk dat er niet gebouwd wordt in de kwetsbare delen van de polders en in de uiterwaarden.
4. Genieten van water en natuur, ook in de stad Meer mogelijkheden maken voor fietsen en wandelen langs het water, varen, schaatsen en zwemmen. Strandjes langs de rivieren of in de stad. Gebruiken van regenwater voor het stedelijk groen.
5. Behoud van het typisch rivierlandschap
Aandacht voor historische waterwerken en gebouwen. Oog voor het rivierlandschap en aangepast onderhoud van de watergangen en dijkhellingen.
De Gelderse kandidaten
Gerard Nieuwenhuis:
'Veiligheid voor de lange duur en genieten van de natuur'
Het klimaat verandert. Daar moeten we rekening mee houden. Ik zet me daar graag voor in omdat het ook kansen biedt voor natuur en milieu. Ik heb altijd al interesse gehad voor landbouw, natuur en water. Na mijn studie in Wageningen ben ik werkzaam geweest op het gebied van waterbeheer. Nog altijd staat bij het waterschap het agrarisch belang voorop. Ik zal me inzetten voor een goede afweging van alle belangen. De beschikbare middelen moeten zo goed mogelijk worden ingezet. Daar sta ik voor als groene waterschapsbestuurder. Momenteel ben ik lid van het Algemeen Bestuur van het waterschap. Ik ben goed ingewerkt en wil het werk voor het waterschap in het belang van alle natuurorganisaties graag voortzetten.
Koos Kruit:
'Zonder natuur geen veiligheid'
Onze veiligheid bereiken wij vooral door verstandig met de natuur om te gaan. Met techniek kunnen we veel bereiken op het gebied van veiligheid. Door dit te combineren met natuurontwikkeling ontstaat een robuust systeem dat op lange termijn een duurzame invulling geeft aan veiligheid. Het ruimtegebruik voor wonen en het gebruik voor het landelijke gebied kan worden afgestemd op de ruimte die zo'n robuust systeem nodig heeft. Hierbij is goede waterkwaliteit van essentieel belang. Recreatie dient binnen het geheel ingepast te worden. Met ondersteuning van natuur- en milieuorganisaties wil ik zorgen dat water een landschappelijke invulling krijgt in het rivierenlandschap door sloten en weteringen en de aanleg van landschapselementen. Hierbij gaan waterberging en natuurontwikkeling hand in hand.
Marc Laeven:
'Veiligheid en natuur: een kwestie van kansen benutten'
Ons waterschap heeft voor veiligheid én schoon water een cruciale zorg. Die zorg kan prima gecombineerd worden met winst voor natuur, milieu, landschap en recreatie. Ik denk bijvoorbeeld aan meer stadsnatuur, schoon stadswater en meer natuur in en langs het water ook in agrarische gebieden. Het waterschap moet ons beschermen tegen te veel water en kan nuttig gebruik maken van regenwater door het niet weg te laten stromen in het riool maar te gebruiken voor groen in de stad. Ik heb tien jaar gewerkt in onderzoek en advies voor water. Sinds vijf jaar werk ik bij een onafhankelijke milieucommissie. Vanuit mijn kennis en ervaring in praktijk en beleid op milieu- en watergebied, draag ik graag bij aan een duurzaam en robuust watersysteem waarin ons waterschap veiligheid, natuur en recreatie op een natuurlijke manier combineert.
Bert Statema:
'Veiligheid en schoon water duurzaam koppelen, geeft kansen voor een prachtig landschap'
Met mij kunt u kiezen voor duurzaam waterbeheer: schoon, veilig en aantrekkelijk voor landbouw, natuur en mensen. Water is van levensbelang. Gezond water: water schoon genoeg maken voor waar het nodig is, landbouw, natuur, recreatie. Genoeg water: niet te veel en niet te weinig, voor landbouw en natuur. Afwisseling van water en land zodat we van het landschap kunnen genieten. Belangrijk nu en later is de opvang van water. Ruimte voor de rivier binnen de uiterwaarden maar ook in de polder. Zorg bijvoorbeeld in het Beuningse veld voor opvang van regenwater, om in droge tijden geen vuil rivierwater in te hoeven laten. En in de stad houdt regenwater dat in de grond kan zakken het grondwater op peil en ontlast de rioolwaterzuivering. Het is ook een bron voor ons drinkwater.
Marlies van Hulsetop:
'Veiligheid voor de lange duur en duurzaam genieten van de natte natuur'
Zorgen voor veiligheid, dat is voor mij de allerbelangrijkste taak van het waterschap. Sinds eeuwen doen we dat door het verhogen van de dijken. Maar door de klimaatverandering en alle onvoorspelbare gevolgen daarvan zou dat in de toekomst wel eens onvoldoende kunnen zijn. Ik steun daarom het plan om rivieren meer ruimte te geven. Ook de bewoners van de stad hebben alles met het waterschap te maken. De komende jaren zorgen we ervoor dat ook de Waalkade veilig blijft, zonder dat de aantrekkelijkheid van die kade afneemt. Ook de stadswateren in Dukenburg en Lindenholt zijn aan een schoonmaakbeurt toe. De afgelopen jaren hebben heb ik als bestuurslid van het Waterschap geijverd voor schoon water in de sloot en natuurvriendelijke oevers. Niet alleen omdat het er mooier uitziet, maar ook omdat het water bij heftige regenbuien zo beter opgeslagen kan worden. Er is al heel wat aangelegd maar we zijn er nog niet. Ook de natuur verdient een kans, bijvoorbeeld door een natuurlijker peilbeheer. Maar ook door het bestrijden van stoffen die beslist niet in het water horen. Want een mooie natuur is voor ons allemaal belangrijk, zodat we allen nog lang kunnen genieten van ons unieke Rivierenland.
Christel van Koppen:
'Natuurlijk en schoon water, onmisbaar, voor nu en voor later' Ik pleit voor verbetering van de waterkwaliteit en natuurwaarden door het verminderen van verontreinigende stoffen en het natuurlijker inrichten en beheren van watersystemen. De diversiteit van water- en oeverplanten, waterdiertjes en vogels neemt hierdoor toe en het zelfreinigend vermogen van het watersysteem wordt gestimuleerd. Schoon en natuurlijk water is niet alleen onmisbaar voor plant en dier, maar ook voor onszelf en voor ons nageslacht. Ik heb acht jaar werkervaring in het waterbeheer, ben twee jaar algemeen bestuurslid bij Waterschap Rivierenland en heb een studie HTS- Aquatische Ecotechnologie voltooid.
Piet Nienhuis:
'Anders omgaan met water'
De zorg voor schoon en gezond water blijft een centrale taak van het waterschap. Ik bepleit als 'groene' bestuurder een meer natuurlijke omgang met water. Dat houdt in een natuurlijker waterpeil ('s winters hoog, 's zomers laag), vasthouden en bergen van kwaliteitswater (regenwater, kwelwater), veiligheid combineren met natuur, versterken van het typische rivierenlandschap met zijn planten en dieren. Als hieraan wordt voldaan, wordt wonen en recreëren in het rivierengebied nog aantrekkelijker. Het 'anders omgaan' met water is een uitdaging waar ik mij graag voor inzet.
Johan Koekkoek:
'Natuur voorop zetten'
De ervaring heeft mij geleerd dat een groot aantal waterschapsbestuurders natuur achteraan plaatsen. Maar het lijkt mij juist een uitdaging om samen met de natuur het landelijke gebied te ontwikkelen voor voedselproductie en energiewinning. In zo'n veilig, open, agrarisch rivierenlandschap is wonen en vertoeven ongetwijfeld heel aangenaam. Ik wil een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van natte natuur. Goed ontwikkelde natte natuur zal een versterking betekenen van de agrarische activiteiten. Die versterking treedt op bij het winnen van biomassa ten behoeve van duurzame energie.
Noot voor de redactie (