Gemeente Urk

Kras en Kwiek voor Urker ouderen

Onlangs heeft de gemeente Urk besloten de gemeentelijke breedtesportimpuls te koppelen aan die van de provincie. Op deze manier streeft de gemeente het doel nog beter na om meer inwoners van Urk te stimuleren te sporten en te bewegen. Samen met Stichting Welzijn Ouderen, Fysiotherapiepraktijk Urk, Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB), Stichting Buurtwerk en Sportservice Flevoland richt de gemeente met het project ´Kras en Kwiek` de aandacht op de gezondheid van ouderen. Deze week ontvangen de ouderen in de doelgroep van 55 tot 65 jaar een persoonlijke uitnodiging om deel te nemen aan het project.

Gezond, fit en vitaal

Iedereen wil graag gezond, fit en vitaal zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Op oudere leeftijd kunnen echter de gevolgen van te weinig bewegen naar voren komen. Het is belangrijk om daar tijdig iets aan te doen. Als voorbeeld noemt beleidsmedewerker Welzijn Andries Brands het onderzoek van Alzheimer Nederland. ´In een onlangs gepubliceerd onderzoek van deze organisatie bijvoorbeeld werd aangetoond dat lichaamsbeweging en sociaal en geestelijk actief blijven, de risico´s op de ontwikkeling van dementie beperken. Ook ziet de organisatie verbanden tussen de ontwikkeling van de ziekte en factoren als een hoog cholesterol gehalte, hoge bloeddruk en diabetes. Alzheimer Nederland heeft zelfs onderzocht dat mensen die wandelen 45% minder kans hebben op de ontwikkeling van dementie.`

De gemeente Urk heeft daarom in samenspraak met een aantal plaatselijke organisaties het project ´Kras en Kwiek` opgezet. ´Dit project biedt de ouderen een mogelijkheid op een verantwoorde en vooral leuke manier samen met anderen te bewegen` aldus Andries Brands.

Start ´Kras en Kwiek` met fitheidstest

Op dinsdag 25 oktober 2005 start het project in sporthal De Schelp met een fitheidstest voor de 55-65 jarigen in de gemeente Urk. ´Hierbij worden allerlei testen gedaan die de coördinatie, kracht, reactiesnelheid, flexibiliteit en uithoudingsvermogen van de ouderen in kaart brengen. Er is tijdens de test een arts aanwezig die geraadpleegd kan worden én die zorgdraagt voor de veiligheid tijdens de test. Na afloop van de test worden de testresultaten en de wensen met de deelnemer besproken. Aan de hand van alle wensen wordt vervolgens een introductieprogramma van 12 weken in elkaar gezet, waarbij de ouderen in de meest brede zin van het woord kunnen bewegen.

´Plezier in bewegen staat in dit groepsprogramma voorop` geeft Andries Brands aan. ´Hoewel alle ouderen in de doelgroep 55-65 jaar een persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, zijn alle ouderen die niet in de doelgroep vallen natuurlijk ook van harte welkom. Zij kunnen een inschrijfformulier afhalen bij het gemeentehuis.`

Informatiemarkt

Momenteel wordt nagedacht of tijdens de fitheidstest ook nog een informatiemarkt kan worden georganiseerd, waarin de ouderen kennis kunnen maken met diverse instellingen die iets voor de ouderen op sociaal- en welzijnsgebied kunnen betekenen. ´Daarbij kan gedacht worden aan cursussen, belangenbehartiging en andere activiteiten. Maar dit is wel afhankelijk van de medewerking van diverse organisaties` besluit de beleidsambtenaar.

Meer informatie over het project ´Kras en Kwiek` kan ingewonnen worden bij de gemeente Urk (de heer A. Brands, telefoon 68 98 42) of bij Sport Service Flevoland (Angeline van der Velden, telefoon 0320-251113).