Dexia Bank


Press

Beurzen : correctie in zicht of rustpauze in een opwaartse beweging?

25-10-2005

Er is blijkbaar een einde gekomen aan de krachtige koersstijgingen die tot einde september nieuwe jaarmaxima opleverden voor de meeste beurzen. De hogere olieprijzen bleken veeleer een stimulans dan een rem voor de beurzen. De overheersende overtuiging was dat de duurdere olie zich niet zou vertalen in een fors hogere inflatie en dus evenmin in een flinke rentestijging. De kerninflatie bleef overal op een zeer laag peil en de langetermijnrentevoeten flirtten met historische minima.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat enkele uitspraken zoals "menselijke euforie" en "sterke waakzaamheid" van resp. Alan Greenspan en Jean-Claude Trichet, waarin melding werd gemaakt van een groeiende bezorgdheid omtrent de inflatie in de VS en in de eurozone, voor een serieuze sentimentsommekeer op de aandelenmarkten zorgden. Plots was er wel belangstelling voor de inflatievoet die in de VS en de eurzone ondertussen was opgelopen tot resp. 4,7% en 2,6%. Dat uiteindelijk de inflatievoet misschien dicht bij zijn maximum zou kunnen zitten werd vooralsnog onvoldoende ingeschat. En ook voor de zeer lage kerninflatie had men minder oog. De daling van de olieprijs bleek de correctie van de beursindexen veeleer te versterken dan te temperen. De reden is natuurlijk de golf van winstnemingen op de aandelen van de olieconcerns, die gezien hun serieuze stijgingen in de voorbije maanden een grotere impact hadden gekregen op de indexen. Het resultaat was wel een terugval van de beurzen in de eerste weken van oktober in zoverre dat we in het beste geval kunnen spreken van een consolidatie.

De komende weken zijn cruciaal om inzicht te krijgen in de waarschijnlijke ontwikkeling: is de consolidatie de voorbode van een correctie of enkel een rustpauze in een opwaartse beweging?

De Amerikaanse beurzen zitten meer dan ooit in een moeilijke situatie. De negatieve return dit jaar is een gevolg van de monetaire verstrakking van de FED die allerminst ten einde is en zich normaal zal vertalen in hogerop klimmende langetermijnrentevoeten. Gebeurt dit niet dan zouden we kunnen evolueren naar een omgekeerde rentestructuur, wat geenszins een positief signaal is. De anticipatie op de soft landing van de Amerikaanse economie zou aan kracht kunnen winnen en de beurs nog meer afremmen. De derde kwartaalresultaten moeten bewijzen dat de veerkracht van de meeste bedrijven nog altijd groot is. Toch rijzen er twijfels.

De Europese beurzen die dit jaar reeds een serieuze terreinwinst van zowat 15% boekten zijn eveneens kwetsbaar. Enerzijds zijn er de positieve conjunctuurberichten, de relatieve euroflauwte, de beheersbare inflatie, het stabiele monetaire beleid, de talrijke M&A- operaties, de beursintroducties, de aandelenterugkoopprogramma's, de hogere dividend-uitbetalingen en de opwaarts herziene winstverwachtingen. Anderzijds zijn er bepaalde irrationele overdrijvingen in het beleggersgedrag, de groeiende twijfel over de slagvaardigheid van de grote regeringscoalitie in Duitsland, de vrees dat de kleine en middelgrote ondernemingen zouden kunnen geconfronteerd worden met serieuze winstnemingen, de al bij al toch zeer beperkte economische groei en de groeiende bezorgdheid van de ECB.

Het ziet er naar uit dat de positieve elementen toch de balans in hun voordeel zouden kunnen doen overhellen. Euforische toestanden zullen echter schaarser worden. Een correctie kan misschien nog beperkt worden en zou zelfs een aanloop kunnen zijn tot bijkomende terreinwinst.

Behoedzaamheid is dan ook het ordewoord voor de beleggers. Hoewel de meeste leidinggevende beurzen nog een lange weg af te leggen hebben vooraleer ze in de buurt komen van hun historisch maximum van maart 2000, zal de opmars aan een gematigder tempo verlopen. Het wordt geen langgerekte sprint. De reeds afgelegde weg is ronduit spectaculair in amper 2,5 jaar. De beleggers zullen zich voorzichtiger opstellen gezien de recente waarschuwingssignalen. Zij hebben er alle belang bij om de hype te voorkomen. De hoge risicopremie werkt weliswaar ondersteunend voor aandelen maar als de langetermijnrente plots gevoelig zou oplopen in een kort tijdsbestek zijn de beurzen uiterst kwetsbaar. Voor 2005 hopen wij dat de Europese beurzen toch minimum 10 tot 12,5% return zullen kunnen afficheren en dat de Amerikaanse beurzen toch nog positief zouden kunnen afsluiten. Of 5% return haalbaar blijft, is niet zo zeker.

* Voor meer info : Frank Lierman, Research Dexia Bank
* Zie ook de maandelijkse publicatie Economische Vooruitzichten
---

Persdienst Dexia Bank
Pachecolaan 44 (GI 9/32), 1000 Brussel Tel. 02 222 45 33 - Fax. 02 222 90 90 - pressdexia@dexia.be