Gemeente Maassluis

Beantwoording vragen PvdA over starters

De fractie van de PvdA in de Maassluise gemeenteraad heeft op 19 september 2005 schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld over starters. Deze vragen zijn door het college als volgt beantwoord:


1. Bent u met ons van mening dat de positie van starters nu daadwerkelijk verbetering behoeft en dat er concrete maatregelen nodig zijn.

Ja. De positie van starters is de laatste maanden, mede vanwege de herhuisvesting in de Burgemeesterswijk, verslechterd. De positie van starters wordt vanaf januari 2006 beter doordat dan het merendeel van de overgangsregeling voor doorstromers vervalt. Vanaf juli 2006 is er geen verschil meer in behandeling van starters en doorstromers. Zoals is omschreven in artikel 7 lid d van de Overeenkomst Woonruimteverdeling Stadsregio Rotterdam 2005 wordt de rangorde van starters en doorstromers, niet zijnde urgenten, vanaf juli 2006 geheel bepaald op basis van inschrijfduur. Het lijkt ons gelet op de op redelijk korte termijn aflopende overgangsregeling niet zinvol om te komen tot aanvullende maatregelen ter verbetering van de positie van starters in de woonruimteverdeling. Wij vinden het wel belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen in Maassluis worden gebouwd voor bijvoorbeeld starters, zie daarvoor ook het antwoord onder vraag 2.

Overigens zullen wij u in december 2005 inzicht bieden in de resultaten van de woningtoe-wijzing over het tweede en zo mogelijk ook het derde kwartaal en meer specifiek ook over de toewijzing van woningen in de Burgemeesterswijk.


2. Bent u bereid te bewerkstelligen dat een MGE constructie, ook in Maassluis bij toekomstige woningbouwprojecten toegepast wordt.

Een MGE constructie zien wij als één van de mogelijkheden om woningbouw betaalbaar te maken en te houden voor bijvoorbeeld starters. Als zodanig is die mogelijkheid bij projecten waarvan goedkope koopwoningen deel uitmaken, ook al eerder onderwerp van gesprek geweest met Maasdelta Maassluis. Wij hebben met een vertegenwoordiging van Maasdelta Maassluis materiaal uitgewisseld op welke wijze betaalbare woningen voor bijvoorbeeld starters kunnen worden gerealiseerd. Zij hebben dit voor de door de Maasdeltagroep te bouwen woningen dan ook in overweging. Bij de te bouwen goedkope koopwoningen wordt overigens ook wel gebruik gemaakt van een antispeculatiebeding.


3. Kunt u concrete invulling hiervan bij o.a. Burgemeesterswijk en Balkon zo spoedig mogelijk aan de raad doen toekomen.

Zoals uit de beantwoording van vraag 2 blijkt is dit reeds onderdeel van bespreking met Maasdelta Maassluis. Zodra Maasdelta Maassluis een toepasselijke constructie heeft gevonden zal zij ons daarvan in kennis stellen. Wij zullen u, zoals toegezegd, tegelijk met de reeds eerdergenoemde resultaten op het terrein van de woningtoewijzing, in december 2005 ook informeren over de stand van zaken op dit punt.


4. Kunt u ook met andere voorstellen naar de raad komen om de positie van starters op de woningmarkt te verbeteren.

Zoals is aangegeven onder vraag 1 zien wij vooralsnog geen aanleiding voor aanvullende maatregelen ter verbetering van de positie van starters in de woonruimteverdeling. Wij vinden het echter wel belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen in Maassluis worden gebouwd voor bijvoorbeeld starters."