Dienstenbond CNV

CAO UWV nog niet in evenwicht
24-10-2005

Op 4 oktober 2005 legden wij u onze voorstellenbrief ter goedkeuring voor. Na het tellen van de stemmen is gebleken dat een overgrote meerderheid van de leden met de voorstellen heeft ingestemd. De CNV Dienstenbond zal nu aan de hand van deze voorstellen de onderhandelingen verder voeren.

De reacties op de voorstellenbrief.
Opvallend is het aantal mensen dat aangeeft veel te zien in de door de CNV Dienstenbond voorgestelde levensloopregeling. Veel leden vinden het een goed idee om de periode voor het 65e levensjaar zoveel mogelijk te individualiseren. In het verlengde hiervan liggen de vragen en opmerkingen van mensen die zich afvragen of zij nog op 62 met prepensioen kunnen. Zoals wij ook in de eerdere berichtgeving hebben aangegeven is het niet zo dat voor iedereen die voor 1 januari 1950 is geboren de regeling ongewijzigd zal blijven. Voor deze categorie zal de uittreedleeftijd in een nieuwe regeling iets hoger kunnen liggen. Met de ruimte die daardoor vrijkomt kunnen wij de medewerkers die jonger zijn dan 56 ook een lage uittreedleeftijd bieden. Wij willen een goede regeling voor alle leden afspreken en wij willen ook een evenwichtige regeling afspreken. De CNV Dienstenbond hecht er waarde aan om nogmaals te vermelden dat de wijzigingen op pensioengebied te wijten zijn aan veranderde wetgeving, waar wij het niet mee eens zijn.

De stand van zaken van de CAO onderhandelingen.

Alle partijen zien aan de hand van de opgestelde berekeningen dat een handhaving van de pensioenleeftijd op 62 niet meer mogelijk is. Wanneer wij dat wel zouden doen dan zou de pensioenpremie fors stijgen en dat zou weer ten koste gaan van uw huidige netto salaris. De pensioenleeftijd zal dus gaan stijgen. Onze taak is die zo laag mogelijk te houden, binnen aanvaardbare kaders. Daar zijn wij met de werkgever niet uit.

Omdat uit onze berekeningen blijkt dat de meesten van u in 2006 een zeer forse stijging van uw ziektekosten zitten wij hard op de compensatie van deze kosten door uw werkgever. Uw werkgever is dat niet van plan omdat het niet zijn verantwoordelijkheid zou zijn. Omdat wij in 2006 geen inkomensachteruitgang meer accepteren zal hier door de CNV Dienstenbond hard op worden ingezet. Maar we zijn er zeker nog niet uit.

Over de WIA en de doorbetaling in het tweede ziektejaar is nog niet gesproken. Maar bij het doen van ons voorstel vernamen wij van de kant van uw werkgever geen gejuich.

De werkgever stelt zich, als gebruikelijk, op het standpunt dat er geen ruimte is voor een ruime verhoging van het salaris. De CNV Dienstenbond ziet na twee jaar nullijn geen reden om in de lijn van uw werkgever mee te gaan en handhaaft haar vraag op 2% over 2006.

De CNV Dienstenbond is van mening dat bij een versobering van de regeling, zoals die waarschijnlijk toch aan de orde is, er geen ruimte in deze CAO is voor de invoering van een werknemerspremie voor pensioenen. De werkgever meent dat dit wel aan de orde moet zijn.

We staan dus nog steeds ver van elkaar.
De vakorganisaties zitten niet op een lijn. Zoals u inmiddels wel duidelijk is kijken de vakorganisaties op een beperkt aantal punten anders tegen de nieuwe pensioenregeling aan. De CNV Dienstenbond is namelijk van mening dat het gedeelte van de pensioenregeling voor het 65e levensjaar zoveel mogelijk op individuele basis ingevuld zou moeten worden. Daarvoor is de levensloopregeling een geijkt middel. Wij vragen een substantiële werkgeversbijdrage voor deze regeling en hierdoor zijn onze leden zelf in staat te kiezen om eerder met pensioen te gaan, tussentijds verlof op te nemen dan wel niet deel te nemen aan de regeling en de werkgeversbijdrage direct uit te laten betalen. De andere vakorganisaties zijn van mening dat mensen niet zelf die keuze moeten hebben en willen een enkel collectieve en verplichte regeling. Inmiddels is er met de andere organisaties een compromis bereikt waarin voor de periode voor uw 65e zowel een collectieve pensioenregeling als een levensloopregeling is voorzien. Wij zullen in gezamenlijkheid dit hybride systeem aan uw werkgever voorstellen.

Deze onderhandelingen zijn echt heel erg belangrijk voor uw arbeidsvoorwaarden. Er staat echt wat te gebeuren. De wijzigingen in de CAO betreffen zowel jong als oud, in alle schalen en alle functies. De CNV Dienstenbond probeert voor alle categorieën medewerkers een goede regeling af te spreken zonder dat er problemen op een enkele categorie worden afgewenteld. Wij willen u dan ook verzoeken om ons te steunen en uw niet georganiseerde collega lid te maken van de CNV Dienstenbond.

Gedurende de CAO onderhandelingen nodigen wij u uit om reactie te geven op onze inzet en berichtgeving. U kunt hiervoor terecht bij uw bestuurder, Martijn Donker. Hij is bereikbaar op 035-6460580. Mailen kan ook op hilversum@cnvdibo.nl

De geplande BLG vergadering op 31 oktober 2005 is verplaatst naar het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam. De Fagellounch in gebouw A (dat is achter het bedrijfsrestaurant) is hiervoor gereserveerd van 9.30 tot 11.15 uur. De verplaatsing was nodig omdat uw bestuurder aansluitend zal onderhandelen over een nieuwe CAO. U bent van harte welkom om deze vergadering bij te wonen.