Ingezonden persbericht

Burke Stichting tegenover Nederlandse bestel

"Klaar zijn op het moment dat de ultieme provocatie of een crisis het systeem doet imploderen en ongekende politieke ruimte schept"

AMSTERDAM, 20051024 -- De Edmund Burke Stichting, de denktank die naar analogie van de Amerikaanse Heritage Foundation het conservatieve gedachtegoed in Nederland wil verspreiden, heeft geen vertrouwen meer in het politieke bestel. De Burke Stichting bereidt zich sinds haar splitsing dit najaar daarom als "outsider" voor "op het moment dat de ultieme provocatie of een crisis het systeem doet imploderen en ongekende politieke ruimte schept."


Volgens een geheime notitie van directeur Bart Jan Spruyt, waarover De Groene Amsterdammer beschikt, moet de Burke Stichting tegen die tijd klaar staan om een exclusieve rol te kunnen spelen. "Met 'klaar zijn' wordt hier bedoeld: het gedachtegoed (filosofisch en politiek) op orde hebben en de juiste mensen klaar hebben staan. Die mensen en dat gedachtegoed zullen na de paradigmawisseling als gevolg van crisis en/of provocatie het enige geloofwaardige alternatief zijn", aldus de notitie, waaruit De Groene Amsterdammer deze week uitvoerig citeert. Want "de gedachte dat het systeem van binnenuit kan worden hervormd is illusoir gebleken".

"Heel concreet betekent dit" volgens Spruyt dat thans het volgende moet gebeuren. Ten eerste: de beïnvloeding van de publieke opinie "moet onverdroten worden voortgezet". Ten tweede: "Building an army. De EBS moet meer dan voorheen in mensen investeren". Kortom, extra mankracht en een "verplichtend" studieprogramma. En tenslotte: "Er dient dreiging van ons uit te gaan. We moeten (...) als een mysterie en imminent gevaar boven de politieke markt hangen. Dat kunnen we doen door van tijd tot tijd afgewogen betuigingen van inhoudelijke steun te geven aan politici die zich opstellen als oppositionele provocateurs en een onderdeel kunnen blijken te zijn van de trigger naar de verhoopte paradigmawisseling", aldus de notitie.

Spruyt schreef dit plan in april dit jaar, vlak voordat vier van de vijf bestuursleden van de Burke Stichting aftraden en het voorzitterschap werd overgenomen door de Leidse hoogleraar Andreas Kinneging. Een maand later publiceerde het Historisch Nieuwsblad een essay van de directeur van de Burke Stichting waarin de auteur vaststelde dat "conflicten en crises niet kunnen uitblijven".

Spruyt verklaarde deze week zowel tegenover De Groene als Het Reformatorisch Dagblad nog steeds achter de inhoud van de geheime notitie te staan. Kinneging laat op zijn beurt weten het essay in het Historisch Nieuwsblad niet te hebben gelezen "Maar hem kennende was het vast een boeiend stuk", aldus Kinneging.

De Groene Amsterdammer concludeert hieruit dat de notitie van Spruyt nu dus de basis is voor strategie en tactiek van de intussen "herstichtte' Burke Stichting.




De Groene Amsterdammer