Persaankondiging
23 september 2005
Lezingen over vier grote bezwaren tegen religie
Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert vanaf eind oktober in Nijmegen en Tilburg de lezingenreeks Geloof en verlichting. Het voor en tegen van religie. Religie staat voortdurend ter discussie. Of het nu gaat over islamitisch fundamentalisme, godslastering of de evolutietheorie, het publieke debat over religie wordt hard en fel gevoerd.
Hans van der Ven, hoogleraar Vergelijkende Empirische Theologie aan de Radboud Universiteit spreekt over het bezwaar dat religie niet van deze tijd is. De religieuze oproep je te verzoenen met Gods wil, staat op gespannen voet met welvaart en ontplooïng.
Wil Derkse, hoogleraar-directeur van het Soeterbeeck Programma gaat in op het bezwaar dat religie onwetenschappelijk is. Zijn religie en wetenschap twee concurrerende modellen om naar de werkelijkheid te kijken, of kunnen de verschillende perspectieven elkaar aanvullen?
Een derde vaak gehoorde klacht tegen religie is dat zij pricipieel conservatief is. Maar er zijn veel voorbeelden van mensen die hun progressieve opvattingen juist ontlenen aan hun geloof. Peer Scheepers, hoogleraar Methoden en Technieken van Sociaal-wetenschappelijk Onderzoek aan de Radboud Universiteit, geeft hierover een lezing.
Hans Alma, hoogleraar Psychologie en Zingeving aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, geeft haar visie op het bezwaar dat religie onvrij maakt. Religieuze geboden en verboden maken het mensen onmogelijk hun eigen keuzes te maken en te genieten van het leven.Toch zijn er ook mensen die menen dat hun geloof hen juist vrij maakt voor die waarden waar het in het leven écht op aankomt.
De lezingenreeks wordt op 27 januari 2006 in Studiecentrum Soeterbeeck te Ravenstein afgesloten met een seminar over Religie en geweld. Veel geweld wordt religieus gemotiveerd. Maar is de neiging geweld te gebruiken inherent aan religie?
Voor een gratis folder kunt u het Soeterbeeck Programma bellen (024) 361 55 55, e-mailen
Nijmegen
De reeks vindt plaats op maandagen in LUX, Mariënburg 38-39, tussen 20.00 en 22.15 uur. 24 oktober: onvrij?, 31 oktober: achterhaald?, 7 november: conservatief? en 14 november: onwetenschappelijk?. De reeks is een samenwerking met LUX debat.
Tilburg
De reeks vindt plaats op dinsdagen in de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2, zaal YZ1, tussen 20.00 en 22.15 uur. 25 oktober: conservatief?, 1 november: achterhaald?, 8 november: onwetenschappelijk? en 15 november: onvrij?. De reeks is een samenwerking met de Theologische Faculteit Tilburg en het Centrum voor Wetenschap en Levensbeschouwing van de UvT.
Ingezonden persbericht