Persbericht / uitnodiging

Italië aan de Amstel

Presentatie met exclusieve proeverij voor NGS-leden en pers

The Wine & Food Association nodigt de leden van het NGS en persvertegenwoordigers uit voor een bijzondere kennismaking met enkele vooraanstaande Italiaanse wijnproducenten op maandag 24 oktober in het Amstel Hotel te Amsterdam.

Exclusieve proeverij voor NGS-leden en pers

The Wine & Food Association opent de presentatie Italië aan de Amstel met een proeverij voor leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers. Deze proeverij omvat exclusieve, veelal oudere wijnen, die niet aan de presentatietafels worden geschonken. Een overzicht van de wijnen is bijgevoegd. De flessen worden speciaal voor deze gelegenheid rechtstreeks uit Italië ingestuurd en zijn niet meer in de handel verkrijgbaar. The Wine & Food Association heeft de wijnen exclusief gereserveerd voor leden van het NGS en enkele vertegenwoordigers van de pers.

Discussie met sommeliers en andere professionals

De proeverij wordt gevolgd door een discussie over het imago en de plaats van Italiaanse wijnen op de Nederlandse markt. Een discussie met pers, handel, sommeliers en producenten aan de hand van enkele stellingen en vragen. Het doel is de producenten de positie van Italiaanse wijnen te laten begrijpen en de Nederlandse professionals kennis te laten maken met de boodschap die de Italiaanse wijnproducenten willen overbrengen.

Artikel in Proefschrift i.s.m. NGS

De discussie is de basis voor een artikel in Proefschrift/Wine Professional waarin diverse van de deelnemende professionals en wijnmakers aan het woord komen. Uiteraard wordt veel aandacht besteed aan de mening en ervaring van de leden van het NGS.
Ook de proeverij met Italiaanse producenten op 21 november a.s. maakt hiervan onderdeel uit.

Verloting voor deelnemers aan enquête
Om 13.30 uur zullen de laatste 2 door EuroCave ter beschikking gestelde wijnscepters worden verloot onder de deelnemers aan de enquête over Italiaanse wijnen in de Nederlandse restaurants. U kunt nog tot 1 oktober insturen en meedingen naar dit nuttige accessoire ter waarde van ¬ 147,50. Zie hiervoor onze website www.thewinesite.nl

Aanmelding

Aanmelding voor de NGS-proeverij of het middagprogramma via of info@thewinesite.nl

NB: Voor de pers is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar bij de NGS-proeverij. Deze worden toegekend op volgorde van aanmelding. U ontvangt een bevestiging indien u een plaats krijgt toegekend.

Graag tot maandag 24 oktober.

The Wine & Food Association
Oudeschans 11
1011 KR Amsterdam
t. 020 - 625 12 98
f. 020 - 624 50 28
e. info@thewinesite.nl
i. www.thewinesite.nl

Programma

10.30 - 12.30 uur: besloten proeverij voor NGS-leden met exclusieve wijnen*; aansluitend discussie: Het imago en de plaats van Italiaanse wijnen op de Nederlandse markt
13.00 - 17.00 uur: doorlopende proeverij professionals
13.30 - 13.45 uur: verloting van de laatste 2 door EuroCave ter beschikking gestelde wijnscepters onder de deelnemers aan de enquete over Italiaanse wijnen voor restaurants **
14.00 - 14.15 uur: Uitreiking l'Oliva d'Oro door Marcel Molenbeek van "De Smaak van Italie"
17.00 - 19.00 uur: doorlopende proeverij voor consumenten

* oudere jaargangen, niet aanwezig op doorlopende proeverij
** zie www.thewinesite.nl

NGS PROEVERIJ
Van elke producent worden maximaal 2 wijnen geproefd, hieronder de volgende wijnen:

· CORTEFORTE
Amarone della Valpolicella Classico DOC 1993
Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOC, "Vigneti di Osan" 1995

· SILVIO NARDI
Vin Santo Val D'Arbia DOC, 1995
Brunello di Montalcino DOCG, 1997

· SAN MICHELE A TORRI*)
Chianti Classico DOCG 2003
Vino Rosso IGT Murtas 2002 Colli della Toscana Centrale
Vinsanto DOC 1999 Colli dell'Etruria Centrale

· MICHELE SATTA
Cavaliere, Rosso di Toscana Igt, 1998
Piastraia, Bolgheri Rosso DOC, 2000

· ARNALDO CAPRAI
Sagrantino di Montefalco 25 Anni DOCG, 1999

· FATTORI
n..t.b

· MORISFARMS
"preview" Morellino di Scansano Riserva DOC 2003

· MONFALLETTO - CORDERO DI MONTEZEMOLO
Barolo DOCG, Vigna Enrico VI 1997
Barolo DOCG, Vigna Bricco Gattera 1997

· SCHIOPETTO*)
Tocai Friulano DOC Collio 2003
Blanc des Rosis Venezia Giulia Igt, 2002 of 2003
Mario Schiopetto, Bianco Venezia Giulia Igt, 2003
Rivarossa Rosso Venezia Giulia Igt, 2001

· ROCCA DI MONTEGROSSI
Chianti Classico DOCG, Cru San Marcellino 1999 (magnum)

· CASTELLO DI QUERCETO
La Corte (Sangiovese 100%), Colli della Toscana Centrale Igt, 1990

· ELVIO COGNO
Barolo DOCG, Vigna Elena, 1999

· MASCIARELLI*)
Marina Svetic, Trebbiano d'Abruzzo DOC, 2002
Marina Svetic, Montepulciano d'Abruzzo DOC, 2000
Villa Gemma, Montepulciano d'Abruzzo DOC, 1998

· SALCHETO
Vino Nobile di Montepulciano DOCG, 1996
Vino Nobile di MontepulcianoDOCG, 1998 (magnum)

· SIRO PACENTI
Brunello di Montalcino DOCG

*) een keuze uit de vermelde wijnen wordt geproefd.

Vragen en Stellingen t.b.v. discussie

- Italiaanse ingrediënten als truffels, olijfolie, Parmigiano kaas, Rucola en zongedroogde tomaten worden als onmisbaar beschouwd in de topgastronomie, maar de bijbehorende en als typisch gastronomisch omschreven wijnen ontbreken op de wijnkaart.

- Tientallen wijnen uit Bordeaux en de Bourgogne sieren de wijnkaart, maar een tweede Brunello di Montalcino is onmogelijk.

- Voor een Cinquième Cru Classé uit Bordeaux is ¬ 50,00 een koopje; voor een Chianti Classico Riserva Cru is ¬ 25,00 te duur.

- De overdadige stijl van zogenaamde Michel Rolland of Parker wijnen wordt vaak bekritiseerd, maar de natuurlijke elegantie, fraîcheur en tannines van Italiaanse wijnen worden ondergewaardeerd.

- Waarom vertoeven veel professionals veelvuldig in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië of Nieuw-Zeeland, maar ontbreken ze op proeverijen, beurzen en vergelijkbare evenementen in het nabijgelegen Italië?

- Hoe kunnen Italiaanse producenten de Nederlandse pers, handel, sommelier en restaurateur bereiken, de kennis over Italiaanse wijn vergroten en de verkoop stimuleren?

- Resultaten enquête onder restaurants

----------