Greenpeace roept ministers op: stop illegaal hout nu!

24 oktober 2005
Hout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, met het Forest Stewardship Council (FSC) logo. Vergroot foto

Amsterdam, Nederland -- Illegale houtkap en daarmee grootschalige ontbossing gaan keihard, tenzij de landbouwministers, die in Luxemburg zijn voor de Landbouwraad, de import van illegaal hout echt verbieden. Die boodschap laten actievoerders van Greenpeace vandaag zien voor de ingang van het vergadergebouw. Zeven actievoerders van Greenpeace ontrolden vanmorgen een spandoek met de tekst `stop illegaal hout'. Ook bieden ze brieven aan, gemaakt van illegaal gekapt hout uit de laatste tropische regenwouden aan de landbouwministers, waaronder minister Veerman. De ministers besluiten de komende twee dagen over maatregelen die illegale houtkap moet tegengaan.

"Het voorgestelde maatregelenpakket van de EU tegen de handel in illegaal hout, is veel te vrijblijvend. Hout zou tenminste legaal moeten zijn voordat het naar Europa gaat", stelt Hilde Stroot campagneleider bossen Greenpeace Nederland. "Het is naïef te denken dat vrijwillige maatregelen de illegale handel stoppen. Nieuwe wetgeving moet de handel in illegaal hout simpelweg verbieden."

De EU is een belangrijke importeur van hout en houtproducten uit regio's waar illegale en verwoestende houtkap op grote schaal voorkomt. De EU speelt daardoor een belangrijke rol in de internationale handel in illegale houtproducten, stelt Greenpeace. Binnen de EU bestaat nog steeds geen wetgeving om de import van illegaal hout tegen te gaan of duurzaam geproduceerd hout te promoten.

Het pakket aan maatregelen dat de Europese Commissie voorstelt, bestaat uit vrijwillige bilaterale afspraken met producentenlanden. Een licentiesysteem moet de legaliteit van hout dat naar de EU komt garanderen. "Het systeem is zo lek als een mandje."

Greenpeace heeft er telkens op gewezen dat dit licentiesysteem niet waterdicht is. De vrijwillige basis van de afspraken tussen de EU en de landen die hout exporteren is een groot probleem. Illegaal hout kan nog steeds via een ander land worden ingevoerd, waarmee het hout wordt `witgewassen'. De afspraak geldt slechts voor enkele houtproducten en de controle berust op al bestaande, vaak corrupte en ineffectieve certificeringssystemen. Het systeem rept met geen woord over duurzaam bosbeheer en er zijn geen garanties dat maatschappelijke organisaties in de producentenlanden hun input kunnen geven. "Zonder keiharde afspraken kunnen de onderhandelingen resulteren in een halfslachtige overeenkomst die illegaal hout witwast. Deze schijnafspraken doen dan meer kwaad dan goed", waarschuwt Stroot.

Om de Europese Commissie te laten zien dat waterdichte wetgeving tegen illegaal hout wel mogelijk is, ontwierp Greenpeace samen met WNF en Europese organisatie FERN een conceptwet die werd aangeboden aan de Commissie. Meer dan 180 organisaties, 70 Europese bedrijven en het Europese parlement ondersteunen de eis van Greenpeace voor strengere wetgeving tegen illegaal hout.

"Europa kan geen minuut langer meer wachten met het uitbannen van illegaal hout van de Europese markt. Vrijwillige maatregelen zijn halfslachtige oplossingen die weinig doen aan het verdwijnen van de laatste bosgebieden. Alleen als illegale houtkap stopt maken de bedreigde diersoorten in deze bossen, zoals de oeran oetang in Indonesië en de gorilla in het Congobekken, nog een kans", aldus Stroot.

De afgelopen twee weken ontmaskerde Greenpeace op verschillende plekken de import van illegaal hout naar Europa. Zoals hout van Papua Nieuw Guinea via China naar Engeland, van de Braziliaanse Amazone naar Spanje en van het Afrikaanse Congobekken naar Italië.

Contact informatie


---

Laura Westendorp, Persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013 Hilde Stroot, campagneleider bossen Greenpeace Nederland, 06 25031007