Provincie Zeeland


Tweede partnerbijeenkomst AWARE in Litouwen brengt Europees project in uitvoeringsfase

Op 25 tot en met 28 oktober komen de partners van het Europese project AWARE (Attention to Warning and Readiness in Emergencies) voor de tweede keer bij elkaar. In Vilnius, Litouwen presenteren de drie werkgroepen hun plannen en acties voor virtuele interregionale crisiscommunicatie, risicocommunicatie en kwaliteitsborgingsystemen. Het project komt hiermee op een belangrijk keerpunt: plannen worden omgezet in concrete acties. De Provincie Zeeland is trekker van dit Interreg IIIC project, dat mede gesubsidieerd wordt door de EU.

In totaal zullen 30 vertegenwoordigers van de verschillende partners aan de vergadering deelnemen. Zij zijn afkomstig uit provincie Zeeland, Oost- en West-Vlaanderen (België), Essex en Kent (Groot-Brittannië), Taurage (Litouwen), Hajdú-Bihar (Hongarije), Bihor en Arad (Roemenië) en Sovetsk (Rusland).

AWARE draait om grensoverschrijdende samenwerking bij rampen, zowel met een natuurlijke als menselijke oorzaak, het versterken van de kwaliteit in rampenbestrijding en het op gang brengen van een risicobewustwordingsproces. De bestaande informatie- en communicatiekanalen zijn toegespitst op de lokale bevolking terwijl de gevolgen van een ramp verder reiken dan de landsgrenzen. Het project moet er voor zorgen dat de verschillende communicatiestructuren en boodschappen aan weerzijden van de grens, voor, tijdens en na een ramp, goed op elkaar afgestemd worden en blijven. Daarnaast worden bestuurders bewustgemaakt van de effecten van hun beslissingen op het buurland van de noodzaak om de autoriteiten daar goed te informeren.

24 oktober 2005 Hanneke Blok 0118 631 392 persberichtnummer 134/05