Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

24 oktober 2005

Ministerie van lnv: weer vondst maiswortelkever

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft op 19 oktober in de buurt van Ter Aar voor de vijfde keer dit jaar een vondst gedaan van de maïswortelkever (Diabrotica virgifera virgifera). Net als bij de eerdere vondsten gaat het om een enkel exemplaar.

Op 17 augustus werd een maïswortelkever gevonden in de buurt van het Limburgse Maastricht Aachen Airport, op 5 september bij Badhoevedorp, op 7 september bij Woerdense Verlaat en op 22 september bij Ter Aar.

Naar aanleiding van de vondst bij Ter Aar op 22 september zijn in een zone van 5 kilometer rondom de vindplek (de veiligheidszone) vallen geplaatst. In een van deze vallen trof de PD opnieuw een exemplaar van de maïswortelkever aan. De vindplek van de meest recente vondst ligt in de veiligheidszone, ongeveer 1 km buiten het bestaande kerngebied. Gezien de korte afstand tussen de twee vindplekken heeft de PD besloten om het bestaande kerngebied uit te breiden en te komen tot één (groter) kerngebied. De veiligheidszone rondom het kerngebied zal ook wat uitgebreid worden.

Omdat deze vondst zich erg laat in het jaar voordoet, is het fytosanitair niet zinvol om dit jaar nog een chemische gewasbehandeling in het nieuwe deel van het kerngebied uit te voeren (voor de maïs die nog in dit gebied staat). Wel gelden per direct de verplichting om machines te reinigen die op maïspercelen zijn geweest en een verbod op transport van grond. Vanaf volgend jaar gelden alle gangbare maatregelen in het uitgebreide kerngebied en de veiligheidszone, zoals hieronder beschreven.

De maïswortelkever is bijzonder schadelijk voor maïs. De kever moet bestreden worden om te voorkomen dat de kever zich permanent in Europa vestigt. Europese regelgeving schrijft hierom voor dat de PD in en om het getroffen gebied bijzondere maatregelen moet nemen. Maïstelers in het kerngebied, een gebied met een straal van minimaal 1 km rond het besmette perceel, mogen tot 1 oktober hun maïs niet oogsten en moeten op aanwijzingen van de PD hun maïs met een gewasbeschermingsmiddel behandelen.
Verder moeten de telers vruchtwisseling toepassen en worden er door de PD extra vallen opgehangen. In de veiligheidszone, een gebied met een straal van minimaal 4 km rondom het aangewezen kerngebied, worden door de PD vallen opgehangen en moeten telers vruchtwisseling toepassen. In de bufferzone, een gebied van minimaal 5 tot 50 km vanaf de grens van het aangewezen kerngebied, hangt de PD vallen op die regelmatig worden gecontroleerd en vervangen. Bovengenoemde maatregelen gelden minimaal voor drie jaar. Indien gedurende de twee jaar na het jaar van de vondst geen maïswortelkevers meer in het gebied gevonden worden, heft de PD de ingestelde gebieden en de bijbehorende maatregelen op. De PD zal op korte termijn de afbakening van het kerngebied en de veiligheidszone bij Ter Aar bekendmaken.

De maïswortelkever komt van oorsprong uit Mexico en de Verenigde Staten. Naast natuurlijke verspreiding vanuit besmette gebieden kan de maïswortelkever zich ook passief verspreiden via transport, zoals bijvoorbeeld via vliegtuigen en vrachtwagens. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs transport van maïsproducten te zijn. In 1992 is de kever voor het eerst in Europa gevonden rond het vliegveld in Belgrado. Sindsdien heeft de maïswortelkever zich verder verspreid binnen Servië en naar de omringende landen, zoals Kroatië, Hongarije, Roemenië en Oostenrijk. Ook zijn vondsten gedaan in Italië, Zwitserland en Groot-Brittannië. In Frankrijk en België deden zich in 2003 ook vondsten van maïswortelkever voor. Gezien de schadelijkheid van de maïswortelkever voor maïs is de PD sinds die tijd extra waakzaam. De larve van de maïswortelkever vreet namelijk aan de wortels van de maïsplant die daardoor slecht groeit en omvalt. Dit leidt tot minder opbrengst en een slecht oogstbaar product. De dienst hangt sinds 1997 in gebieden waar veel maïs wordt geteeld vallen op en controleert deze regelmatig.

Professionele maïstelers en particulieren met maïs kunnen meer informatie vinden bij LNV-Loket via www.minlnv.nl/loket of het gratis telefoonnummer 0800-2233322.

NOOT voor de redactie (