Gemeente Vlieland

24-10-2005
Hobbypluimvee verplicht afschermen

Afschermplicht en transportverbod in hoogrisicogebieden als voorzorg tegen vogelgriep

Afschermen
Vanaf maandag 24 oktober 2005 zijn houders van hobbypluimvee in zogenaamde hoogrisicogebieden verplicht om hun dieren af te schermen van wilde (trek)vogels.

Transportverbod
Ook is het verboden uw pluimvee te vervoeren op Vlieland.

Contact
Vermijd contact met wilde dieren. Het dier kan besmet zijn met het virus. En dit is ook besmettelijk voor u.

Dit zijn voorzorgsmaatregelen van de Nederlandse overheid om te voorkomen dat het pluimvee in Nederland besmet raakt met vogelgriep. Als dit zou gebeuren, bestaat het risico dat het virus zich ontwikkelt tot een variant die een bedreiging vormt voor de volksgezondheid.

Voor welk pluimvee gelden de regels?

De regels gelden voor:

·hoenderachtigen (Galliformes): kippen, kalkoenen, kwartels, parelhoenders

·eenden, ganzen en zwanen (Anatidae)

·voor consumptie gehouden duiven (vleesduiven, Columba livia)

De regels gelden niet voor:

·fazanten

·siervogels

·loopvogels: emoes, nadoes, struisvogels

Bovenstaande uitzonderingen worden veelal gemaakt om redenen van dierenwelzijn.

Hoe moet ik afschermen?
Om te voorkomen dat pluimvee in contact komt met wilde (trek)vogels of hun uitwerpselen, kunt u:

·een tijdelijk afdak bouwen boven de uitloop, dat aan de zijkant is afgedicht met gaas of netten of

·de dieren in hun hok houden.

Wanneer bevind ik me in een hoogrisicogebied?
U bevindt zich in een hoogrisicogebied als u zich binnen een straal van één kilometer van een foerageergebied of rustgebied van trekvogels bevindt. Zie ook op de website van www.minlnv.nl U kunt ook bellen met Het LNV-Loket, (0800) 22 333 22. Het LNV-loket is bereikbaar voor vragen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Wat is vogelgriep?
Vogelgriep (aviaire influenza) is een zeer besmettelijke virusziekte die overdraagbaar is op pluimvee en op een aantal andere vogelsoorten. Er zijn veel verschillende varianten van het virus net als bij de andere griepvirussen. Op basis van de mate waarin dieren ziek worden, is er een onderverdeling tussen (LPAI) en (HPAI). De meeste vogelgriepvirussen zijn van het en de klinische verschijnselen variëren van zeer lichte tot ernstige verschijnselen. LPAI kan veranderen in HPAI.
Het is zeer besmettelijk en veroorzaakt ernstige ziekteverschijnselen en plotselinge toename van de sterfte. De dieren kunnen zeer snel sterven aan HPAI, zelfs zonder dat er klinische verschijnselen zichtbaar zijn. Wanneer dieren in een stal eenmaal zijn besmet met HPAI dan verspreidt het virus zich zeer snel door de stal. De incubatietijd bedraagt ongeveer tien dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Via laboratoriumtests wordt de diagnose van vogelgriep definitief vastgesteld.

Vogelgriepgevoelige dieren
Alle vogels zijn in meer of mindere mate gevoelig voor vogelgriep. Kippen en kalkoenen zijn het meest gevoelig voor de ziekte. Watervogels zoals eenden, ganzen en zwanen zijn minder gevoelig voor de ziekte, maar ze zijn wel degelijk drager van het virus. Het maakt voor de vatbaarheid niet uit of het commercieel gehouden dieren, hobbydieren of in het wild levende vogels zijn.

Besmetting
Vogels kunnen op verschillende manieren geïnfecteerd raken met vogelgriep. De wilde watervogels (eenden en dergelijke) dragen vogelgriepvirussen vaak met zich mee, zonder dat ze klinische verschijnselen vertonen.
De ziekte wordt overgedragen via direct contact tussen vogels. Zieke vogels of dragers verspreiden het virus via de luchtwegen, oogvocht en via mest. Ook besmet materiaal zoals mest, voer, kratten, transportmiddelen en mensen die door hun schoenen of kleding in contact zijn geweest met het virus, kunnen een besmettingsbron zijn. Het vogelgriepvirus kan zich ook door de lucht verspreiden door stof uit een besmette stal.

Verspreiding
Het vogelgriepvirus kan Nederland binnen worden gehaald door import van levende vogels, consumptie-eieren en eiproducten, pluimveevlees en pluimveeproducten en via reizigers. Import van levende vogels is verreweg het grootste risico voor insleep in ons land.

Wilt u meer informatie over de vogel griep?
Kijk dan op de website van het ministerie van Landbouw Natuurbeheer en Visserij, www.minlnv.nl of bel met Het LNV-Loket, (0800) 22 333 22. Het LNV-loket is bereikbaar voor vragen op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur.

Voor alle duidelijkheid:
Er heerst geen vogelgriep op ons eiland. De maatregelen die worden genomen zijn er op gericht vogelgriep te voorkomen. Als u zich aan de genoemde voorzorgsmaatregelen houdt, kan iedereen gewoon genieten van ons mooie eiland.

let op!!
Vindt u een dood dier of een dier in nood? Kom er dan niet aan en bel direct de politie (0900) 8844. Het dier kan besmet zijn met het virus. En dit is ook besmettelijk voor u.