Gemeente Wieringen

PUBLICATIE WIERINGER COURANT dinsdag 25 oktober 2005

VOORZIENINGEN VOOR DE MINIMA OP WIERINGEN

Heeft u een bijstandsuitkering of een inkomen op, of net boven het minimum loon en bent u inwoner van de gemeente Wieringen dan is het mogelijk dat u aanspraak kan maken op onderstaande voorzieningen.

Inkomensondersteuning voor 65 plussers: Deze regeling kent een jaarlijkse bijdrage bestemt voor degenen die tenminste één jaar een minimum inkomen ontvangen dat lager is dan 105% van het toepasselijke sociaal minimum. Over het algemeen komen degenen, aan wie kwijtschelding van gemeentelijke belastingen is verleend, in aanmerking voor deze bijdrage. De regeling is ook van toepassing voor de 65 plusser die een huishouding voert met een partner jonger dan 65 jaar. U hoeft niet persé onkosten te hebben gemaakt om in aanmerking te kunnen komen voor een bijdrage. De bijdrage bedraagt minimaal 136,13 op jaarbasis en kan maximaal 294,95 bedragen. Langdurigheidstoeslag: Deze regeling kent een toeslag voor degenen tussen de 23 ­ 65 jaar die langdurig (60 maanden) zijn aangewezen op een laag inkomen gelijk aan de bijstandsnorm. Er moet wel vastgesteld zijn dat er geen sprake meer is van enig arbeidsmarktperspectief door persoonlijke medische omstandigheden. Dit betekent dat degenen die zijn aangewezen op een WAO, Wajong of WAZ uitkering, er bij volledige arbeidsongeschiktheid, er mogelijk aanspraak is op deze toeslag. De toeslag bedraagt minimaal 327,00 op jaarbasis en kan maximaal 466,00 bedragen. Bijzondere bijstand: Dit is bedoeld voor degenen die niet beschikken over voldoende middelen en die door individuele bijzondere omstandigheden noodzakelijke kosten moeten maken die niet, of niet geheel, worden vergoed door derden (ziektekostenverzekering). De aanspraak is daarom geheel afhankelijk van de individuele omstandigheden. Dus ook degenen die een inkomen hebben boven het sociaal minimum kunnen aanspraak maken op de bijzondere bijstand. Er wordt dan wel gekeken naar draagkracht. Te denken valt bijvoorbeeld aan de noodzakelijke kosten van de eigen bijdrage thuiszorg of tandarts, de aanschaf van een bril, schuldhulpverlening en vergoeding reiskosten van schoolgaande kinderen die aangewezen zijn op voortgezet onderwijs buiten de regio. Premies: Voor degenen die een bijstandsuitkering ontvangen of hebben ontvangen is er aanspraak op premies indien zij door het aanvaarden van (zelfstandige) arbeid uitstromen of uit zijn gestroomd. Deze aanspraak op premies zijn met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004 van toepassing. Indien u op of na 1 januari 2004 bent uitgestroomd dan is er mogelijk aanspraak op;
· Een premie van 500,00 indien minimaal 6 maanden aaneengesloten (zelfstandige) arbeid is aanvaard en daarvoor minimaal 6 maanden aaneengesloten een uitkering is ontvangen;
· Een premie van 1000,00 indien minimaal 12 maanden aaneengesloten (zelfstandige) arbeid is aanvaard en daarvoor minimaal 6 maanden aaneengesloten een uitkering is ontvangen.

Nuggers en ANW ers Werkzoekende Niet uitkeringsgerechtigden en degenen die een uitkering ontvangen ingevolge de Algemene Nabestaandenwet kunnen, onder bepaalde voorwaarden, aanspraak maken op reïntegratievoorzieningen. Informatie hierover is verkrijgbaar op het gemeentehuis en op de website. Aanvraag en informatie Bij de afdeling Samenleving kunnen bovenstaande voorzieningen worden aangevraagd. Het is belangrijk dat deze aanvraag tijdig wordt ingediend en de gevraagde gegevens worden bijgevoegd. Voor verdere informatie kan contact opgenomen worden met de medewerkers Sociale Zekerheid van de Afdeling Samenleving. Zij zijn dagelijks tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar (0227-594300) voor het maken van een afspraak. Het loket van Samenleving is tussen genoemd tijdstip eveneens geopend. Meer informatie over genoemde voorzieningen is ook te vinden op onze website www.wieringen.nl of www.socialezekerheid.nl.

PROGRAMMABEGROTING 2006

Burgemeester en wethouders van Wieringen brengen ter openbare kennis dat de Programmabegroting 2006 is aangeboden aan de gemeenteraad ter behandeling in zijn openbare vergadering van 10 november 2005. Tot de dag van de behandeling in de raad ligt de programmabegroting voor een ieder ter inzage ter gemeentesecretarie en is deze tegen betaling van de daarvoor verschuldigde leges algemeen verkrijgbaar gesteld.

MILIEU-INFORMATIE VOOR BEDRIJVEN

Scheiding bedrijfsafval kan ook winstgevend zijn!

Afvalscheiding is, op grond van vastgesteld beleid, steeds meer een verplichting voor bedrijven. Het beleid gericht op afvalscheiding heeft betrekking op alle bedrijven en op alle afvalstoffen die bij de bedrijfsvoering vrijkomen. Het uitgangspunt van het beleid is dat afvalstromen die gescheiden ontstaan in beginsel niet vermengd mogen worden met andere afvalstromen. Dit betekent dus het zoveel mogelijk nastreven van scheiding aan de bron. Gevaarlijke afvalstoffen dienen altijd gescheiden te worden.

Weliswaar is afvalscheiding dus steeds meer een verplichting voor bedrijven, maar tegelijk blijkt dat er vaak geld mee valt te verdienen.

Op de site www.bedrijfsafvalscheiding.nl staan de wettelijke verplichtingen waar bedrijven aan moeten voldoen, maar ook een stappenplan om een programma van afvalscheiding op te zetten. Het weergegeven stappenplan is een handig hulpmiddel bij het optimaliseren van het afvalbeheer in een bedrijf. Alleen de belangrijkste stappen worden weergegeven.

De afvalkaarten die op te site staan geven tien voorbeelden van het scheiden van specifieke soorten afval. De afvalkaarten zetten de belangrijkste aandachtspunten omtrent de gescheiden inzameling op een rijtje. Het betreft met name het deel van de afvalstroom dat in principe in ieder bedrijf kan vrijkomen.

Voor vragen is er een on-line helpdesk (die door InfoMil wordt beheerd) en voor verdere informatie is er een lijst met links.

Hippolytushoef, 25 oktober 2005 Drs. J. Wittink, secretaris Drs. T.J. Lont, burgemeester