AutoRai

Suzuki Ignis op het podium in WK Rally van Corsica

(10/24/2005)
Suzuki Ignis rijder Kosti Katajamaki is als derde geëindigd in de Rally de France-Tour de Corse, de zevende ronde uit het Junior World Rally Championship.
Zijn Suzuki Sport Europe teammaatje Urmo Aava kwam als vierde over de finish. Martin Prokop tenslotte eindigde als zevende in zijn Ignis, waardoor er in de topzeven maar liefst drie Suzukiâs terug te vinden waren. De nieuwe Suzukiâs Swift deden niet mee op Corsica, omdat volgens de regels van het kampioenschap ieder team één rally uit moet kiezen waarin geen punten gescoord kunnen worden. En voor P-G Andersson en Guy Wilks was dat Corsica.

De volledig verharde Corsica Rally, over smalle, bochtige bergweggetjes, werd verreden onder zomerse weersomstandigheden, waarbij de temperatuur vaak boven de 25 graden uitsteeg. Kosti Katajamaki startte de laatste dag met maar twee doelstellingen: problemen vermijden en finishen op een podiumplaats tijdens zijn eerste Corsica Rally. De rijder uit Finland kon direct ook zijn rijstijl aanpassen aan de omstandigheden van de laatste rally van het JWRC 2005, volgende week in Spanje. Zijn Ignis presteerde probleemloos op het Middellandse Zee eiland.

Kosti, een protégee van tweevoudig wereldkampioen Marcus Grönholm, verklaarde aan de finish: "Het was een erg moeilijke rally waarbij de grip voortdurend veranderde. Ik wist vooraf al dat het moeilijk zou worden, maar ik wist niet hoe moeilijk; het was gewoon tricky. Ik had de Citroen van Daniel Sordo vandaag vlak achter mij, maar het had geen enkele zin om tot het uiterste te gaan om die achter mij te houden."

Urmo Aava uit Estland was blij om als vierde te finishen na een rally waarin hij de nodige problemen kende en talloze lekke banden had. Maar op de laatste dag liep alles echt op rolletjes, waardoor hij met zijn vierde plaats de nodige kampioenschappunten op zijn conto kon bijschrijven.

Urmo doet verslag: "Na alles wat er gebeurd is lijkt die vierde plaats wel een mirakel. Ik heb nu veel ervaring op kunnen doen op asfalt, maar het is wel een gevecht geweest. Ik hoop dat ik volgende week in Spanje minder problemen heb. De wegen waren erg glad en ik ben niet verbaasd dat veel rijders de nodige problemen hebben gehad. Tegen het eind van de langste proeven kreeg ik trouwens ook problemen met mijn remmen."

Martin Prokop, de youngster uit Tsjechië, verscheen in Corsica voor het eerst aan de start en beëindigde de rally in zevende positie. Zijn doelstelling was ook om ervaring op asfalt op te doen en hij kan nu met toegenomen vertrouwen afreizen naar Spanje voor de Catalunya Rally. âMijn ervaring op asfalt was nul, dus die is met 100% toegenomen, en dat zonder een krasje op de auto. Ik ben dus wel blij,â aldus de Tsjechische jongeman.

Suzuki Sport president Nobuhiro 'Monster' Tajima aan de finish: "Een derde en een vierde plek hier is een goed resultaat. Onze rijders hadden ontzag voor dit zware evenement en hebben de nodige voorzichtigheid in acht genomen. Geholpen door de betrouwbaarheid van de Ignis hebben ze waardvolle punten kunnen scoren. Dit resultaat toont aan dat de Ignis Super 1600 nog steeds heel competitief is."

De Suzuki Ignis rijders komen volgend weekend alweer in actie voor de finaleronde in het Junior World Rally Championship, de volledig verharde Catalunya Rally, die van 27 t/m 30 oktober wordt verreden. Zij krijgen daarbij gezelschap van het Suzuki Swift team van Andersson en Wilks voor een zinderende finale.