Eredoctoraten UvA voor Grid-uitvinder Kesselman en Mondriaan-kenner Joosten
De Universiteit van Amsterdam (UvA) verleent eredoctoraten aan Carl Kesselman - medeuitvinders van de gridtechnologie, een van de belangrijkste doorbraken in de informatica sinds de ontwikkeling van het World Wide Web - en kunsthistoricus Joop Joosten. Joosten vestigde zijn reputatie vooral met zijn omvangrijke oeuvre-catalogus van Piet Mondriaan. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de Dies van de UvA op 9 januari 2006.
Carl Kesselman, Ph.D., (1960) is met Ian Foster een van de twee uitvinders van het Grid , wat een bijzondere doorbraak betekende in de gehele infrastructuur van de Informatietechnologie. De gridtechnologie maakt het mogelijk netwerken van computers te bouwen die zich gedragen als virtuele supercomputers met grote rekenkracht. In een grid worden (clusters van) computers geïntegreerd in een totaal nieuw concept van gegevensverwerking, wat transparante toegang geeft tot allerlei gegevens en diensten, en aan speciale randapparatuur zoals bijvoorbeeld deeltjesversnellers en medische scanners. Het belang van deze ontwikkeling doet niet onder voor dat van de opkomst van het Word Wide Web: de uitvinding heeft wereldwijd een lawine aan nieuw onderzoek opgeleverd en een enorme impuls gegeven aan de wereldwijde integratie van gegevens, experimenten en onderzoekers. Kesselmans werk heeft ook geleid tot het een nieuwe benadering die service computing wordt genoemd. Hierbij zijn ICT-bronnen onafhankelijk van plaats en tijd beschikbaar. Dit is onder meer de opmaat geweest voor grote multidisciplinaire onderzoeksprogramma s die nu bekend staan als e-science . Kesselman is verbonden aan de University of Southern California, onder meer als directeur van het Center for Grid Technology Information Sciences Institute. Hij zal de geschiedenis zonder twijfel in gaan als een van de belangrijkste vormgevers van de wijze waarop men informatie verzamelt en verwerkt in wetenschappelijke experimenten, maar ook in het dagelijks leven.
Erepromotor is prof. dr. Peter Sloot, hoogleraar Computationele wetenschappen.
drs. Joop Joosten (1926) - tot zijn pensionering in 1991 hoofdconservator wetenschappelijke documentatie van het Stedelijk Museum Amsterdam - neemt in de historische waardering van het Nederlandse modernisme van de eerste helft van de 20ste eeuw een centrale positie in. Joosten was als medeorganisator, vraagbaak en auteur betrokken bij vele tentoonstellingsprojecten, nationaal en internationaal; alle Stijl- en Mondriaantentoonstellingen in de afgelopen decennia hebben geprofiteerd van zijn veelomvattende kennis. Daarnaast schreef hij ook artikelen. In 1998 verscheen zijn magnum opus, de oeuvre-catalogus van Mondriaan, geschreven in samenwerking met Robert Welsh. Joosten heeft meer dan 25 jaar gewerkt aan deel twee van deze catalogus, die de periode 1911-1944 bestrijkt (Welsh nam het eerste deel voor zijn rekening) en waarin hij een sterke voorkeur voor documentatie en terughoudendheid in de interpretatie aan de dag legt. De catalogus verschaft een schat aan informatie over de kunstenaar, zijn artistieke relaties en de historische context. Het kunsthistorisch belang van zijn werk en de grote betekenis ervan voor de toegankelijkheid van het Nederlands erfgoed staan buiten kijf.
---
Universiteit van Amsterdam