Dienstenbond CNV

Bedrijven Kral beheer in Surséance
20-10-2005

Door uw werkgever en enkele leden zijn we op de hoogte gesteld van het feit dat uw werkgever bij de rechtbank surséance van betaling heeft aangevraagd. Wij willen u hierbij attenderen op hetgeen dat voor uw situatie kan betekenen.

Surséance van betaling
Surséance is een tijdelijk betalingsuitstel voor -meestal- anderhalf jaar. Zij wordt gevraagd aan en verleend door de rechtbank, door bemiddeling van een advocaat. Surséance is bedoeld voor gevallen, waarin nog een mogelijkheid bestaat om de BV te redden en een faillissement kan worden vermeden. Als de schuldenaar surséance van betaling vraagt, dan wordt zij altijd direct - voorlopig - verleend, ook als het faillissement al is aangevraagd. Een door een schuldeiser aangevraagd faillissement kan dus worden voorkomen door surséance aan te vragen.

De advocaat als bewindvoerder
De rechtbank benoemt bij verlening van surséance een advocaat tot bewindvoerder. Die moet samen met de schuldenaar de zaken regelen. Bewindvoerder en schuldenaar zijn een 'Siamese tweeling'; de een kan niets doen zonder de ander; voor alle beslissingen moeten zij samenwerken. De bewindvoerder zal samen met de schuldenaar zoeken naar een oplossing tot behoud van de onderneming en haar werkgelegenheid, desnoods in een afgeslankte vorm. Dit gebeurt soms in die vorm dat de onderneming, of een deel daarvan, wordt overgedragen aan een ander. Een soortgelijke oplossing als in een faillissement. Trouwens wanneer die oplossing gevonden is, wordt bijna altijd eerst het faillissement uitgesproken en vindt daarna de overdracht plaats, omdat dat belangrijke praktische voordelen voor de werkgever heeft.

De rechtbank kan altijd, onder andere op voorstel van de bewindvoerder, de surséance omzetten in een faillissement. Dat komt veel voor, niet in de laatste plaats omdat schuldenaren vaak in een te laat stadium surséance aanvragen. De surséance is ook bedoeld ten gunste van de schuldeisers; hun verhaalsmogelijkheden behoren door de surséance te verbeteren.

Surséance en salarisbetaling
Uw werkgever heeft aangegeven dat er een verzoek bij het UWV is ingediend voor de betaling van de nog verschuldigde salarissen maar dat die geen uitspraak gedaan hebben op welke datum uw salaris gestort gaat worden. Dit baart ons als CNV Dienstenbond zorgen omdat kennelijk de situatie zo is dat er al voor de betaling van de lonen een beroep op het UWV wordt gedaan. Normaliter betaalt het UWV pas het loon indien er sprake is van daadwerkelijk faillissement. Het is vrij normaal dat bij surséance de lonen gewoon worden doorbetaald. Het UWV betaalt vaak alleen achterstallig loon als het zeker is dat er geen schuldregeling komt. Het UWV betaalt bij faillissement over maximaal de dertien weken (3 maanden) voorafgaand aan de opzeggingsdag. Het is verstandig dat u zelf ook contact opneemt met het UWV en vraagt naar uw salarisbetaling.

Verschil tussen faillissement en surséance van betaling Bij faillissement is het voor medewerkers die bij de werkgever in dienst zijn van groot belang dat de curator geen vergunning van het C.W.I. nodig heeft voor de opzegging van de arbeidsovereenkomst. Bovendien gelden er bij faillissement ook geen opzeggingsverboden. De curator zal daardoor tot opzegging overgaan i.p.v. ontbinding, aangezien daarmee proceskosten worden bespaard. Daarnaast is het zo dat bij faillissement er een doorstart kan plaatsvinden waarbij de overnemende partij zelf mag bepalen of hij het personeel mee over neemt of niet, of zelf kan bepalen wie hij wel dan niet wil overnemen zonder dat hij daarbij dezelfde arbeidsvoorwaarden hoeft te hanteren. Uiteraard moet ook door de overnemer de CAO gerespecteerd worden.

Bij surséance van betaling geldt datgene dat hierboven over faillissement is gesteld niet. Het is wel zo dat het loon van medewerkers vanaf de aanvang van de surséance boedelschuld is. Bij surséance gelden wel opzeggingsverboden en er wordt voor opzegging van de arbeidsovereenkomst wel een vergunning van het CWI verlangd. Opzegging door de werkgever (in samenwerking met de bewindsvoerder). De werkgever moet ook rekening houden met de voorschriften over collectief ontslag, als hij de arbeidsovereenkomsten van meer dan twintig medewerkers opzegt binnen een termijn van drie maanden. Ook geld bij overname de wet overgang van ondernemingen waardoor de nieuwe werkgever een deel van het personeel op de huidige condities overneemt.

Wij begrijpen dat u een spannende tijd tegemoet gaat. Schroom dan ook niet om contact met ons op te nemen, daarvoor bent u lid. Wij zullen u ook bijstaan bij de eventuele verdere afhandeling van zaken waarmee u krijgt te maken door de betalingsonmacht van uw werkgever. Hou ons op de hoogte. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl