Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Goede initiatieven en veelbelovende ideeën in de jeugdzorg

Genomineerden Nationale Jeugdzorg Prijzen bekend

Utrecht, 20 oktober 2005 Vandaag zijn de genomineerden voor de Nationale Jeugdzorg Prijzen bekendgemaakt. Het gaat om de Goed-voorbeeldprijs van 10.000 voor het beste al bestaande project binnen de jeugdzorg en de Stimuleringsprijs van 40.000 voor het meest veelbelovende idee om de jeugdzorg verder te ontwikkelen. De Nationale Jeugdzorg Prijzen hebben als doel positieve ontwikkelingen binnen de Nederlandse jeugdzorg te ondersteunen en verbeteringen in de praktijk te stimuleren. De uiteindelijke prijswinnaars worden 11 november, op de manifestatie Jeugdzorg: ZO!, bekend gemaakt door staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS. De Nationale Jeugdzorg Prijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. De organisatie is in handen van NIZW Jeugd.

NIZW Jeugd ontving ruim tachtig aanmeldingen van projecten en ideeën waarmee instellingen, professionals en particulieren wilden meedingen naar een van de Nationale Jeugdzorg Prijzen die dit jaar voor het eerst worden uitgereikt.

Genomineerden Goed-voorbeeldprijs
Een jury bestaande uit cliënten van de jeugdzorg, zowel ouders als jongeren, heeft vier projecten genomineerd voor de Goed-voorbeeldprijs. De genomineerde projecten zijn:
* De Trainingen Cliëntenparticipatie van Stichting De Combinatie in Eindhoven, waarbij cliënten van de jeugdzorg hulpverleners onder andere trainen in bejegening.

* Pretty Woman van Bureau Jeugdzorg Utrecht en Stade, een voorlichtings- en hulpproject voor slachtoffers van loverboys.
* Praten Online van de Stichting Tieners Online in Zandvoort, een website waar jongeren met depressieve klachten hulp kunnen vinden.
* Proeftuin van XONAR in Zuid-Limburg, een project dat een flexibele combinatie van ambulante en residentiële jeugdzorg biedt.

Genomineerden Stimuleringsprijs
Een jury van deskundigen heeft de volgende ideeën genomineerd voor de Stimuleringsprijs:

* Stichting Eigen Kracht Centrale in Zwolle met het plan om voor vijftien families met licht verstandelijk gehandicapte ouders en kinderen een Eigen-Krachtconferentie te organiseren en op grond daarvan de bestaande aanpak voor deze nieuwe doelgroep aan te passen.

* De BASEGROEP in Haren met het voorstel om een dagbehandelingsprogramma te ontwikkelen voor kinderen van 2 tot 7 jaar met gevaarlijk overgewicht.

* De Hoenderloo Groep met het plan Peer Mediation, een training voor jongeren om bij conflicten van leeftijdgenoten te bemiddelen zodat ze zelf met een oplossing komen.

* Familie (en pleeggezin) Hendriks met het plan Ander thuis om meer pleegzorgplaatsen te creëren voor jongeren die anders moeilijk in een pleeggezin terechtkunnen.

Het bedrag dat de winnaar van de Stimuleringsprijs ontvangt, is een startsubsidie om het winnende idee in de praktijk te brengen. Deze persoon of instelling dient een plan te overleggen voor de besteding van deze startsubsidie en achteraf verantwoording af te leggen via een accountantsverklaring.

Prijsuitreiking
Op 11 november maakt staatssecretaris Ross-Van Dorp bekend wie de twee winnaars zijn. Dit gebeurt ter afsluiting van Jeugdzorg: Zo!, een multimediale manifestatie voor en door de jeugdzorg. Meer informatie over de manifestatie is te vinden op www.jeugdzorgzo.nl, over de Nationale Jeugdzorg Prijzen op www.jeugdzorg.nl/prijzen.