FNV

Gezamenlijke eis voor scholing van metaalbonden in Europa

Het individuele recht op scholing moet in heel Europa in metaalcao's verankerd worden. Die gezamenlijke eis heeft de European Metalworkers' Federation, waarbij FNV Bondgenoten is aangesloten, geformuleerd. "Dit is nu eens een concrete uitwerking voor de Lissabon-agenda die de concurrentiekracht van de EU moet versterken", zegt vakbondsbestuurder Jan Berghuis. "Over die agenda wordt veel gepraat. Wij als vakbonden maken er nu echt werk van."

Berghuis is net terug van een conferentie in Rome waar de eerste gemeenschappelijke eis van de EMF deze week is aangenomen. Hij benadrukt dat het tienpuntenplan voor betere inzetbaarheid, oftewel employability, van werknemers in de metaalindustrie nog de democratische weg via de bedrijfsgroepraad moet bewandelen.

"Maar ik vind het wel een heel goed plan", zegt Berghuis die het in het sectorparlement van de bond met verve zal verdedigen. "Ook in Nederland weigeren werkgevers te praten over een individueel recht op scholing in de cao's."

De verschillen in Europa zijn groot als het om scholing van werknemers gaat. In Nederland dragen werkgevers en werknemers bij aan een opleidingsfonds. Berghuis: "Collega's uit andere landen kijken daar met belangstelling naar. Maar daarmee is het individuele recht op scholing nog niet afgedwongen."

De gemeenschappelijke eis behelst het recht op minimaal vijf dagen gratis vakscholing per jaar, in werktijd. Scholing moet een diploma kunnen opleveren.

Elk bedrijf moet een jaarlijks scholingsplan met budget opstellen waarin ook scholing die niet direct op het vak gericht is, aan bod moet komen. Bij een reorganisatie moet een bedrijf in een sociaal plan afspraken maken over scholing die boventalligen ook buiten de metaalsector werk kan opleveren. Tevens moeten in cao's afspraken gemaakt worden over scholing van werklozen.