Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Dujail en het lot van Saddam Onderwerp: Dujail en het lot van Saddam
Uitzenddatum: Do. 13 oktober 2005, 20.30u

Als Saddam Hoessein op 8 juli 1982 ontsnapt aan een aanslag in het dorpje Dujail, slaat hij meedogenloos terug naar de inwoners van het dorp. Deze zaak waarbij honderden doden vielen, speelt volgende week een grote rol in de rechtszaak tegen Saddam. In Netwerk uniek filmmateriaal van Saddams eigen cameraman over zijn optreden vlak voor en
na de aanslag in Dujail.

Noodlot
Eigenlijk is het een wrang toeval. Bijna 25 jaar geleden kostte een aanslag in Dujail Saddam Hoessein bijna het leven. Zijn reactie op deze aanslag wordt volgende week behandeld in zijn rechtzaak. Als hij door deze zaak tot de doodstraf wordt veroordeeld, kan zijn bezoek aan het dorpje hem alsnog noodlottig worden.

Onaangedaan
Vlak na een toespraak in Dujail openen een paar rebellen het vuur op Saddam Hoessein. Hij wordt niet geraakt. Op het filmmateriaal van zijn cameraman is te zien hoe hij schijnbaar onaangedaan de tocht door het dorp voortzet, toegejuicht door zijn aanhangers. Ook is te zien hoe hij persoonlijk mensen over de aanslag ondervraagt en beveelt hen verder te verhoren.

Al Karitha
De aanslag zelf en zijn meedogenloze optreden daarna zijn niet in beeld gebracht. âAl Karithaâ noemen de inwoners het zelf, âde rampâ. Het dorpje werd gebombardeerd vanuit de lucht, vertellen de nabestaanden. Huizen werden gesloopt en honderden mensen werden gearresteerd. Velen van hen zijn nooit teruggekeerd.

Handtekening
Deze zaak is de eerste die wordt behandeld tijdens de rechtzaak tegen Saddam Hoessein. Het sterkste bewijs van de aanklagers is een document met â waarschijnlijk â de handtekening van Hoessein eronder. Daarin wordt de executie van 148 inwoners van Dujail bevolen.

In Netwerk een reportage met verschillende nabestaanden van de massamoord van Dujail en beelden van Hoesseins persoonlijke cameraploeg.
Links:
Iraqi Special Tribunal