Gemeente Venlo


'The-bag-incorporation', een kunstproject in het spanningsveld van virtualiteit en realiteit

Vanaf 13 oktober aanstaande presenteert Museum van Bommel van Dam de tentoonstelling The-bag-incorporation, een kunstproject in het spanningsveld van virtualiteit en realiteit. Sinds maart 2004 staat de The-bag-incorporation al als virtuele expositie onder www.virtuelle-galerie.de/the-bag-incorporation op het world wide web. Negenendertig Europese kunstenaars tonen hun artistieke interpretatie van een eenvoudige boodschappenats.

Onder de titel Art meets economy ontwerpt de in Nederland woonachtige Duitse kunstenares Ursula Pahnke-Felder in het voorjaar van 2001 een serie van vijf bijzondere kunstacties. Daarbij worden alledaagse voorwerpen uit de afgelopen eeuw met de middelen van de moderne kunst kritisch onderzocht en nieuw, op onconventionele wijze, in scène gezet. Op zoek naar een partner die haar idee vorm kan geven, komt Pahnke-Felder in de zomer van 2001 in contact met Kulturportale.de in Leipzig. Het door dit bedrijf opgerichte kunstforum virtuelle-galerie.de biedt uiteindelijk de mogelijkheid een grensoverschrijdende expositie op te zetten.

Met een intern communicatieconcept voor de grensoverschrijdende regeling, een daadkrachtig engagement en de vaste wil om het project op weg te helpen, ontstaat het eerste deel van de serie Art meets Economy met als titel "The-t-shirt-company". Drieëntwintig kunstenaars en kunstenartessen uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk maken van witte T-shirts cultuurobjecten. Deze kunstobjecten kunnen uiteindelijk als virtuele expositie op het kunstforum van virtuelle-galerie.de worden bezocht. Een catalogus is als documentatiemateriaal bewaard gebleven.

Het tweede project krijgt als titel 'The-bag-incorporation'. Ursula Pahnke-Felder laat zich inspireren door een eenvoudige papieren draagtas, die in 1902 in Wenen wordt geïntroduceerd. Sindsdien is de boodschappentas uit onze maatschappij niet meer weg te denken. 'The-bag-incorporation' staat sinds maart 2004 als virtuele expositie op het kunstforum van virtuelle-galerie.de en toont beeldende werken van negenendertig Europese kunstenaars (een catalogus verscheen in oktober 2004).

Het resultaat van de kunstuitingen en het conceptuele werk is aanleiding voor Museum van Bommel van Dam te Venlo, deze virtuele tentoonstelling te transformeren naar de werkelijkheid: "De ontmoeting met de werkelijke objecten is een must, te meer daar de boodschappentas synoniem staat voor de stad Venlo. Venlo is immers niet alleen een grensstad, maar wordt jaarlijks door honderdduizenden mensen uit het naburige Duitsland als winkelparadijs ontdekt," aldus museum-directeur Rick Vercauteren.

Meer dan een expositie

Niet alleen de deelname van internationale kunstenaars drukt een stempel op het totaalproject als Duits-Nederlandse coproductie. Ook de vormgeving van de uiteindelijke expositie heeft een grensoverschrijdend karakter in de samenwerking tussen 2 studenten van de Fontys Hogeschool Venlo en 2 studenten van de Hochschule Niederrhein Krefeld (D).

Voorafgaand aan de opening kunnen de voorbereidingen voor de expositie in een virtueel dagboek worden gevolgd. Bezoekers kunnen op virtuelle-galerie.de meebeleven hoe de expositie in het museum ontstaat én wordt voorbereid.

Kijk voor meer informatie ook op de website van Museum van Bommel van Dam