´NIEUWegein GROEN´ van start in Batau Noord
Aanstaand weekend start de gemeente Nieuwegein met het verbeteren van het groen onder de naam 'NIEUWegein GROEN'. Het project begint met een pilot in Batau-Noord. De herinrichting van het groen in deze wijk is het eerste van in totaal tien herinrichtingsprojecten (in alle Nieuwegeinse wijken).
De gemeente wil samen met de wijkbewoners verbeteringen in het groen aanbrengen. Juist met hen, omdat zij de straat en de buurt goed kennen en het meest bij hun buurt betrokken zijn. Bovendien past deze werkwijze bij de ambities die de gemeente heeft geformuleerd in Nieuwegein Kiest: de gemeente doet wat ze moet doen en geeft inwoners ruimte voor eigen initiatief. Vanuit die visie zijn gemeente en bewoners samen verantwoordelijk voor het groen. De gemeente nodigt daarom de wijkbewoners uit om een mee te denken in een zogenaamde 'ambassadeursgroep' . Samen met het wijknetwerk vertegenwoordigt deze groep de wijk en denkt zij de komende maanden actief mee over wensen, knelpunten en oplossingen. Inwoners in Batau-Noord ontvangen daartoe dit weekend een uitnodiging op hun deurmat. Ook kunnen zijn hun ´ergenissen top 3´inclusief oplossingen opsturen. De gemeente brengt de grootste ergernissen in kaart en kijkt vervolgens welke knelpunten zij in de komende maanden al kan oplossen. Naast inwoners van Batau-Noord en leden van het wijknetwerk worden ook natuurorganisaties voor diverse werksessies uitgenodigd.
Van basismodel naar concrete maatregelen
Het project is opgedeeld in drie fasen. In alle fasen is de mening van bewoners gewenst.
Fase 1 resulteert in een basismodel. Per wijk wordt bepaald wat het gewenste kwaliteitsniveau van het groen is. Onderdelen zijn doelstellingen en wensen, uitgangspunten, randvoorwaarden en onaantastbaarheden. Zo wordt gezamenlijk het 'wat en waarom' van het herinrichten bepaald, daarna pas het 'hoe'.
In fase 2 wordt het basismodel uitgewerkt voor de wijk Batau-Noord. Dit resulteert in een uitvoeringsplan, dat concreet beschrijft hoe, waar, wanneer en door wie het groen in Batau-Noord wordt heringericht. Batau-Noord fungeert hierbij als pilot-wijk; na Batau-Noord zijn de andere wijken aan de beurt. Het uitvoeringsplan wordt zo opgesteld dat het als blauwdruk kan dienen voor de volgende wijken. Het basismodel en uitvoeringsplan moeten nog in 2005 gereed zijn.
Fase 3 bestaat uit het uitvoeren van de concrete maatregelen. De start hiervan wordt verwacht in het voorjaar van 2006, waarbij de exacte planning afhankelijk is van het plantseizoen.
Herinrichting, zelfbeheer en snippergroen
NIEUWegein GROEN kent drie hoofdonderdelen: het opnieuw en anders inrichten van het groen, zelfbeheer en snippergroen. Bij zelfbeheer kunnen bewoners zelf stukken openbaar groen onderhouden. Dit gaat op eigen initiatief: het mag, maar het is geen verplichting. Snippergroen betekent dat bewoners stukken groen kunnen huren of eventueel kopen. De gemeente brengt alle mogelijkheden om betrokken te worden bij de inrichting van het groen de komende tijd extra onder de aandacht.
Achtergrond van ´NIEUWegein GROEN´
Op 23 juni 2005 heeft de raad ingestemd met het 'Implementatieplan Nieuwegein Kiest! (programma Openbare Ruimte)'. Dit plan geeft concrete invulling aan de ambitie van de gemeente om te komen tot een duurzame herinrichting en beheer van het stedelijk groen met als doelstellingen 'schoon, heel en (sociaal) veilig', het vergroten van de mogelijkheid van burgers om zelf verantwoordelijk te zijn voor hun leefomgeving en het beheersbaar houden van de onderhoudskosten van het openbaar groen.
Werken aan het groen is nodig omdat het groen op sommige plekken ´op´ is, waardoor het er niet meer mooi en verzorgd uitziet. Vaak voldoet het ook niet meer aan de eisen van deze tijd; de wensen van inwoners en wijken zijn in de afgelopen 30 jaar veranderd. Bovendien is het groen door teruglopende budgetten op een aantal plekken te kostbaar geworden in het onderhoud.
Invoerdatum 7-10-2005
Gemeente Nieuwegein