Goede samenwerking school en opvang heeft visie, businessplan en geld nodig
Kinderopvang: uitdaging voor onderwijs én opvang
Utrecht, 7 oktober 2005. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil constructief meedenken over een antwoord op de vraag hoe buitenschoolse opvang en onderwijs beter op elkaar kunnen worden afgestemd. De AOb staat dan ook niet bij voorbaat afwijzend tegenover een belangrijke rol voor de school in het opvangvraagstuk. Wel vindt de bond dat in de huidige discussie voorbij gegaan wordt aan de noodzakelijke randvoorwaarden: goed gekwalificeerd personeel, waarbij onderkend wordt dat opvang en onderwijs twee verschillende activiteiten met bijbehorende expertises zijn, adequate huisvesting en een realistisch plan waarin de huidige situatie wordt afgezet tegen het ideaalbeeld. Dus: een visie, businessplan en geld.
Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond: "Het is terecht om te pleiten voor een betere aansluiting van de buitenschoolse opvang op de schooltijden. Het is ook terecht dat voor de schoolorganisatie hierin een belangrijke taak wordt gereserveerd. Dit betekent alleen wel dat er eerst moet worden vastgesteld wat er nu is, wat er nodig is en wat het kost om de huidige situatie hierop aan te passen. En geld om dit uit te voeren. Zolang daar te gemakzuchtig over wordt gesproken, zoals nu het geval is, moeten we uit angst dat de leerkrachten het straks op hun bord krijgen, de hakken in het zand zetten. Niet vanwege de achterliggende idee, wel vanuit de ondoordachte aanpak van het probleem."
Onderwijs is iets anders dan buitenschoolse opvang. Kinderen mogen niet het idee krijgen van 07.30 uur tot 19.30 uur op school te zitten. Dat betekent ook dat het onderwijs verzorgd moet worden door gediplomeerde onderwijsvakmensen en dat voor de opvang buiten de schooltijden voldoende gediplomeerd vakkundig personeel aanwezig is: pedagogische professionals die overweg kunnen met de dynamische groepsinteractie onder kinderen, waaronder pestgedrag en uitsluiting, en het verzorgen van activiteiten. Ook voor de huisvesting moet erkend worden dat het om twee verschillende activiteiten gaat. Veel schoolgebouwen zijn oud en zelfs al bijna niet meer geschikt voor het hedendaagse onderwijs. Sport- en spelactiviteiten zijn in deze gebouwen niet onder te brengen. Ouders zouden ook nooit willen dat hun kroost na schooltijd verplicht wordt in hetzelfde lokaal te blijven zitten en ernstig beperkt wordt in zijn activiteiten vanwege krappe behuizing.
Walter Dresscher, AOb: "Wat dus nodig is, is alle partijen die bij 'het' kind betrokken zijn, van de huidige buitenschoolse opvang tot school, inclusief het buurthuis en de sportvereniging, om de tafel krijgen en verplichten een gezamenlijk plan op te stellen. Niet als extra taak binnen de huidige setting, maar waarvoor iemand apart wordt aangesteld met verantwoordelijkheden en budget. Scholen kunnen, moeten zelfs hierin een belangrijke verantwoordelijkheid krijgen. Mits ze daarvoor mensen en middelen krijgen."
Vervolg op pagina 2
Vervolg van 'Kinderopvang: uitdaging voor onderwijs én opvang' p.2/2
De AOb is uitermate ontevreden over de manier waarop deze plannen tot stand zijn gekomen: er wordt gepraat over de taak voor het onderwijs, zonder te praten mét vertegenwoordigers van het onderwijs. Donderdag 13 oktober zou een intentieverklaring ondertekend worden over de ouder-schoolbetrokkenheid. In deze verklaring staat niets over de huidige plannen, terwijl dat er alles te maken heeft. De AOb zal deze verklaring niet ondertekenen, zo heeft de AV vandaag in een speciale urgentiemotie besloten. Walter Dresscher: "Wat heeft het voor nut met de vertegenwoordigers van de beroepsgroep te praten en verklaringen op te stellen, als we bij de wezenlijke beslissingen niet betrokken worden. We willen graag met de betrokken ministeries en besturenorganisaties om de tafel, om een visie en businessplan te ontwikkelen. Maar om achteraf geconfronteerd te worden met een plan dat aan de borreltafel is ontstaan, daar passen we voor"
---- --
Urgentiemotie
De Algemene Vergadering van de Algemene Onderwijsbond (AOb) bijeen te Utrecht d.d. vrijdag 7 oktober,
kennis genomen
van het kabinetsvoornemen "scholen" per 1 januari 2007 te verplichten buitenschoolse opvang aan te bieden indien dit wordt gewenst door de ouders,
overwegende dat:
- er geen sprake is geweest van enig overleg met de direct betrokkenen, het onderwijspersoneel,
- iedere noodzakelijk voorwaarde zoals gekwalificeerd personeel, adequate huisvesting, een realistisch plan; oftewel een visie, businessplan en geld ontbreekt,
dit voornemen beoordeelt als een schending van de te ondertekenen intentieverklaring school- ouderbetrokkenheid,
besluit het hoofdbestuur op te dragen
- de intentieverklaring school- ouderbetrokkenheid niet te ondertekenen
- uit te dragen dat de AOb niet wegloopt voor haar rol en constructief mee wil denken om een visie en businessplan te ontwikkelen waardoor buitenschoolse opvang en onderwijs beter op elkaar kunnen worden afgestemd,
en gaat over tot de orde van de dag.
Voor nadere informatie kunt u op vrijdagmiddag bellen met Robert Sikkes, 030 2989 217 / 06 12 96 78 47. Op andere tijden kunt u mij bellen.
Marc Mathies
(pers)voorlichter Algemene Onderwijsbond
030 2989 210 / 06 53 41 01 59
---- --
Algemene Onderwijsbond