Ingezonden persbericht

Taboe mishandeling van allochtone vrouwen op openbare kaart

ARNHEM, 20051005 -- In de serie bijeenkomsten van de Iraakse Club en de Sudanese vereniging uit Arnhem staat vandaag, vijf oktober, het thema vrouwenmishandeling en crisisopvang centraal. De serie van vijf bijeenkomsten, die een maand geleden begon met 'Echtscheiding, Islam en wetgeving', wordt ondersteund door adviesbureau voor multiculturele vraagstukken Osmose en de gemeente Arnhem, maar richt zich op het hele land. Mevrouw M. Polak spreekt namens Hera die in Gelderland locaties voor crisisopvang voor vrouwen verzorgt.


"Mishandeling van vrouwen raakt ALLE vrouwen, aldus een van de organisatoren van de bijeenkomsten Behar Ali Aziz, lid van zowel de Iraakse Club als de Iraakse Vrouwenvereniging. "We hebben de Iraakse en Sudanese expliciet als doelgroep aangesproken omdat in de contacten die wij met elkaar hadden bleek dat er veel taboes heersen en dat we erg veel hebben om over te praten. Nederlandse vrouwen zijn misschien meer gewend hierover te praten, maar vrouwen uit onze groepen nog niet. Ik hoop dat deze bijeenkomsten daarbij gaan helpen."

Met de serie bijeenkomsten is het de bedoeling steeds dergelijke taboethema's op de openbare kaart te zetten.
Behar Aziz legt het zo uit: "In Nederland kun je over dingen als scheiding en mishandeling praten, en allerlei informatie en instanties zoeken die je kunnen helpen. Maar als je niet van hier komt weet je dat vaak niet, of maar een klein beetje. Je bent ook groot geworden met de normen van jouw land en waar kun je in Irak en Sudan nu goede hulp krijgen als je bijvoorbeeld mishandeld wordt?! Een gelegenheid als dit is dus erg belangrijk."

De brede steun van de bijeenkomst maakt volgens de organisatie van deze serie avonden duidelijk dat mishandeling iets is dat alle vrouwen over de hele wereld raakt. Nederlandse vrouwen zijn daarom met nadruk uitgenodigd ook te komen. "Samen sta je toch veel sterker dan allemaal apart!"


Datum: 5 oktober 2005
Plaats: Buurtcentrum De Roef
Veerpolderstraat 126A
6833 BS Arnhem
Telefoon 026-3216152
Tijd: van 19.30 uur-21.00 uur
Doelgroep: Nederlandse, Irakese en Sudanese mensen

Programma

19.00 uur Zaal open

19.30 uur Welkomswoord door een vertegenwoordiger van de Iraakse club

19.40 uur Geweld tegen vrouwen,Vrouwenopvang en crisisopvang, door mevrouw M. Polak, werkzaam bij HERA

20.30 uur Pauze, intermezzo

20.45 uur Vragenronde

21.00 uur Slot