Persbericht Universiteit Maastricht
5 oktober 2005
Twee langjarige projecten toegekend aan het bureau voor ontwikkelingssamenwerking van de Universiteit Maastricht
MUNDO start nieuwe projecten in Zuid-Afrika en Ghana
MUNDO, het bureau voor ontwikkelingssamenwerking van de Universiteit Maastricht (UM), heeft goedkeuring verkregen voor de uitvoering van twee nieuwe projecten in Zuid-Afrika en Ghana. Beide projecten worden bekostigd uit het zogeheten NPT-programma van de Nederlandse overheid. Voor het project in Ghana is 1,2 miljoen euro subsidie toegekend, voor het project in Zuid-Afrika 1,5 miljoen euro. Beide projecten hebben een looptijd van vier jaar.
Het project in Ghana betreft de ondersteuning van de faculteit voor medicijnen en gezondheidswetenschappen van de University of Development Studies in Tamale in Noord-Ghana. Deze faculteit wil een heel nieuw curriculum invoeren gebaseerd op PGO, het Probleem Georiënteerd Onderwijs, dat de Universiteit Maastricht al sinds haar oprichting hanteert. Begonnen zal worden met een nieuw curriculum voor de studie geneeskunde. Later dienen ook voor andere opleidingen nieuwe leerplannen ontwikkeld te worden.
Het project zal uitgevoerd worden door het Onderwijsinstituut van de Faculteit Geneeskunde van de UM in samenwerking met Fontys Hogescholen en MUSTANGH, het Maastrichts studenteninitiatief dat een hospitaal in Noord-Ghana ondersteunt. Het projectmanagement wordt verzorgd door MUNDO.
In Zuid-Afrika gaat MUNDO een project coördineren ter ondersteuning van de Universiteit van Venda (UNIVEN), gelegen in het meest noordelijke deel van Zuid-Afrika. UNIVEN is een voormalige 'zwarte' universiteit, die een belangrijke taak heeft in het opleiden van (nog steeds nagenoeg uitsluitend) zwarte studenten uit armere bevolkingsgroepen in Noordelijk Zuid-Afrika. Het project voorziet in ondersteuning van het universitaire management, de invoering van PGO aan de Faculty of Health Sciences en het ontwikkelen van onderzoek. Als het PGO bij Health Sciences succesvol blijkt, zal deze onderwijsvorm ook aan andere faculteiten van de universiteit worden ingevoerd. Het project in Venda zal uitgevoerd worden door een divers team van medewerkers van de Universiteit Maastricht. Ook de Hogeschool Zuyd en het Centre for Higher Education Policy Studies (CHEPS) van de Universiteit Twente participeren in dit project.
In het kader van deze twee projecten zullen niet alleen deskundigen vanuit Nederland geregeld in Afrika verblijven, maar komen ook medewerkers van de betrokken Afrikaanse universiteiten naar Nederland om hier korte gerichte opleidingen te volgen.
Het NPT-programma, voluit het Netherlands Programme for the Institutional strengthening of post-secondary education and training capacity, richt zich kort gezegd middels het mobiliseren van expertise van Nederlandse organisaties op capaciteitsversterking van het hoger onderwijs in ontwikkelingslanden.
Het NPT-programma wordt namens de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking beheerd door de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, Nuffic.
Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Han Aarts, directeur van MUNDO, tel. 043 3883513/3888351, e-mail han.aarts@mundo.unimaas.nl, website www.mundo.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5229, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/.
Universiteit Maastricht