Socialistische Partij


Vergeer bepleit promotie-degradatiesysteem voor omroepen

05-10-2005 * De SP heeft een omroepplan opgesteld met een promotie-degradatiesysteem voor omroepverenigingen. Het ledental bepaalt slechts een deel van de zendtijd; bereik en waardering gaan een veel zwaardere rol spelen om zo een kwalitatieve impuls aan de publieke zenders te geven. In het plan van Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer vullen de NOS en NPS samen één net, de omroepverenigingen de twee andere. Amusement blijft behouden en niet concurrentie, maar samenwerking wordt gestimuleerd.

Fenna Vergeer De publieke omroep verdient volgens mediawoordvoerder Vergeer op een fiks aantal punten kritiek om wat ze doet en vooral nalaat, maar verdient ook bescherming om wat ze kan en hoort te zijn. "Tegenover de sterfhuisconstructie van het kabinet stellen wij een publieke omroep die opnieuw wordt verankerd in de samenleving. Maar wij willen wel de subsidieluiheid van omroepverenigingen aanpakken en de bestuurlijke kluwen ontrafelen."

Alleen ledental als legitimering gebruiken, zoals de staatssecretaris wil, is volgens Vergeer niet meer van deze tijd. Een promotie-degradatiesysteem met transparante criteria als doelgroepbereik en waarderingscijfers zijn de meetlat voor de omroepen. Goed of slecht presteren heeft gevolgen voor de hoeveelheid zendtijd en budget. Dit systeem biedt bovendien kansen voor nieuwe omroepverenigingen omdat zij zich sneller beloond zien als zij zich bewijzen.

Eén net wordt vrijgemaakt voor de NOS en NPS. De ledenomroepen vullen de zendtijd op beide andere netten. De omroepverenigingen verkrijgen zelfbestuur op beide netten en stellen netredacties samen. Omroepoverstijgende kunst, cultuur en onafhankelijke nieuwsvoorziening worden op het NOS/NPS-net gewaarborgd met een vast budget. De programma's van de ledenloze NOS/NPS worden beoordeeld op doelgroepbereik, waarderingscijfers en door klankbordgroepen.

De overheid legt de omroep geen beperkingen op: amusement mag ook. Maar omroepverenigingen zijn geen doorgeefluik van subsidies en dienen daarom vooral zelf programma's te maken. De verplichte uitbesteding aan buitenproducenten vervalt.

"De SP wil een publieke omroep die 100% publiek is," verklaart Vergeer. "Het gaat om samenwerking in plaats van concurrentie. Niet een staatscommissie en omroepbonzen, maar makers en publiek staan centraal bij de Publieke Omroep zoals de SP die voor ogen heeft." Zie ook:
* Het volledige omroepplan van de SP