Provincie Friesland

Persbericht

Nummer: 290KV
Datum: 04-10-2005

Onderzoek naar het Openbaar Vervoer op de Friese Waddeneilanden

Het gebiedsplatform Waddeneilanden van de provinciale projectorganisatie Plattelânsprojekten stelt Gedeputeerde Staten voor om een bijdrage beschikbaar te stellen voor een onderzoek naar het Openbaar Vervoer op de vier Friese Waddeneilanden. Het onderzoek moet leiden tot een duurzaam Openbaar Vervoer-systeem in dit gebied.

De eilanden willen toe naar een vorm van Openbaar Vervoer die goedkoper is dan nu. Daarnaast moet het Openbaar Vervoer in een grotere frequentie worden aangeboden én meer mogelijkheden bieden voor het toeristisch vervoer. Een goede Openbaar Vervoer-voorziening is cruciaal voor de eilanden. Ten eerste is het een belangrijke schakel in de toeristische keten. Ten tweede biedt het de eilandbewoners de kans om deel te nemen aan zowel het sociale leven op de eilanden als aan de vaste wal. Het onderzoek moet inzicht verschaffen in de financiële haalbaarheid van een nieuw Openbaar Vervoer-concept, de vervoerskundige aspecten, de organisatorische mogelijkheden en de meerwaarde voor het toerisme. De totale kosten van het project bedragen E 17.200. Het gebiedsplatform stelt voor E 5.700 Leader-geld beschikbaar te stellen.

Plattelânsprojekten
De provincie Fryslân is in 2001 gestart met Plattelânsprojekten om een impuls te geven aan projecten op het platteland. Plattelânsprojekten staat voor de gebiedsgerichte aanpak in Fryslân. Deze aanpak heeft twee pijlers: goede projectideeën en subsidies bij elkaar brengen en het bevorderen van de samenwerking tussen inwoners, organisaties en overheden. Plattelânsprojekten heeft een centrale unit op het provinciehuis en kleine projectbureaus in zes gebieden: de Waddeneilanden, Noordoost, Noardwest, Midden, Zuidwest en Zuidoost.

Plattelânsprojekten vervult een spilfunctie tussen initiatiefnemers van projecten in de regio enerzijds en het provinciale apparaat anderzijds. Potentiële indieners kunnen bij de projectbureaus in hun eigen regio terecht voor advies en begeleiding van hun projectvoorstellen. Zij krijgen hier deskundig advies over opzet, haalbaarheid en financieringsmogelijkheden.

In elk van de gebieden is een gebiedsplatform opgericht, bestaande uit bestuurlijke vertegenwoordigers van gemeenten en uit themadeskundigen uit het gebied. De belangrijkste taak is het adviseren van het College van Gedeputeerde Staten van Fryslân over de projectvoorstellen die uit het gebied komen. Vorig jaar hebben GS besloten de gebiedsplatforms een grotere verantwoordelijkheid te geven: bij een zevental provinciale subsidieregelingen kunnen de platforms nu hun eigen prioriteiten bepalen, beschikken zij over een deel van het budget en geven zij een advies, dat door GS als 'zwaarwegend' wordt beschouwd.

Bijlage bij persbericht 'Onderzoek naar het Openbaar Vervoer op de Friese Waddeneilanden'

In deze bijlage vindt u de overige projecten die een positief advies hebben gekregen van het gebiedsplatform Waddeneilanden.

Haalbaarheidsonderzoek educatief toerisme op Terschelling

De Dorpshuizen Ons Huis in West Terschelling en De Stoek in Hoorn willen de renovatie van de beide dorpshuizen combineren met het ontwikkelen van nieuwe plannen op het gebied van educatief toerisme. Een haalbaarheidsonderzoek door een externe professional moet duidelijk maken of de dorpshuisbesturen in hun huidige vorm in staat zijn inhoud te geven aan het proces van educatief toerisme. Ook de andere eilanden kunnen gebruik maken van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek. De geraamde kosten bedragen E 6.000. Het gebiedsplatform stelt voor een Leader+bijdrage E 3.000 toe te kennen.

Samenwerking Natuurmusea

De stichting Amelander Musea, de stichting Texels Museum, de stichting De Noordwester (Vlieland), het bezoekerscentrum De Centrale (Schiermonnikoog) en het Centrum voor Natuur en Landschap (Terschelling) willen de handen ineen slaan om een samenwerkingsorgaan op te richten van en voor de natuurcentra op de vijf Nederlandse Waddeneilanden. De stichting Amelander Musea is hierbij de trekker. Tot nu toe vond samenwerking alleen plaats op projectbasis. Nu wil men toe naar het gezamenlijk inspelen op actuele ontwikkelingen in het Waddengebied en het gezamenlijk opzetten van ondersteunende activiteiten zoals scholing, lesprogramma's, promotie en marketing.

De geraamde kosten van het project bedragen E 16.200. Het gebiedsplatform stelt voor een Leader+bijdrage van E 7.200 toe te kennen.

Oude paden, nieuwe wegen

Het project Oude paden, nieuwe wegen is een initiatief van Steunpunt Monumentenzorg Fryslân en loopt provinciebreed. Het project bestaat uit verschillende fasen waarbij in fase 1 een inventarisatie plaats zal vinden van de historische paden in Fryslân. Hierbij zal een beroep gedaan worden op de kennis in het gebied. Ook in de latere fasen zullen de inwoners bij het project betrokken worden. Voor de Waddeneilanden zal het project leiden tot een stimulans van duurzaam toerisme, het behouden en toeristisch aanwenden en uitdragen van cultuurhistorische en archeologische waarden. Daarnaast zal de beeldkwaliteit van de dorpen verhoogd worden.

Het gebiedsplatform Waddeneilanden stelt voor een bedrag beschikbaar te stellen voor fase 1 van E 4.800 uit het Plattelandsbeleid/SIF.


-----------------------


---- --