European Union



IP/05/1223

Brussel, 5 oktober 2005

De lidstaten steunen het voorstel van de Commissie om rundvlees met been weer toe te laten

Vandaag hechtten de lidstaten in het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid hun goedkeuring aan een ontwerp-voorstel van de Commissie om de leeftijdsgrens voor de verplichte verwijdering van de wervelkolom van geslachte runderen te verhogen. Dit voorstel, dat onderworpen is aan het recht van controle van het Europees Parlement, moet door de Europese Commissie binnen twee maanden definitief worden goedgekeurd. Niettemin ziet het er dankzij de stemming van vandaag naar uit dat in de EU binnenkort weer rundvlees met been, zoals de Italiaanse "bistecca alla Fiorentina" of de T-bonesteak, kan worden geproduceerd. De ontwerp-beschikking, die op het wetenschappelijke advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is gebaseerd, verhoogt de leeftijdsgrens voor de verplichte verwijdering van de werverkolom van geslachte runderen van 12 tot 24 maanden. Sinds de publicatie van het TSE-stappenplan van de Commissie in juli (zie IP/05/952) is dit het eerste voorstel om bepaalde communautaire maatregelen ter bestrijding van BSE te wijzigen.

Markos Kyprianou, commissaris voor Gezondheid en consumentenbescherming, verklaarde: "Deze eerste stap in de richting van een versoepeling van de communautaire maatregelen ter bestrijding van BSE toont aan hoe ver we in de strijd tegen deze ziekte zijn gevorderd. Over deze versoepeling is grondig nagedacht. De Commissie heeft zich gebaseerd op deugdelijke wetenschappelijke kennis en heeft statistisch materiaal onderzocht en grondig besproken met de lidstaten en het Europees Parlement. Wij zijn ervan overtuigd dat dit voorstel geen nadelige invloed zal hebben op het hoge niveau van consumentenbescherming dat de laatste tien jaar door onze BSE-maatregelen werd gegarandeerd."

Sinds oktober 2000 staat de wervelkolom op de communautaire lijst van gespecificeerd risicomateriaal (SRM), dat verondersteld wordt het grootste gevaar van BSE-overdracht in te houden. Overeenkomstig de communautaire BSE-wetgeving moest alle gespecificeerde risicomateriaal bij runderen ouder dan 12 maanden worden verwijderd en vernietigd om te voorkomen dat het in de voedsel- of diervoederketen zou terechtkomen. Dankzij deze en andere strikte risicobeperkende maatregelen kon het aantal positieve BSE-gevallen dat de jongste jaren in de EU werd vastgesteld aanzienlijk worden verminderd. De leeftijd van deze positieve runderen steeg ook constant. Deze positieve ontwikkelingen hebben de Commissie doen nadenken over mogelijkheden om bepaalde bestaande TSE-maatregelen aan deze verbeterde situatie aan te passen.

In april 2005 publiceerde de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid een advies waarin zij een verhoging van de leeftijdsgrens voor de verwijdering van de wervelkolom van geslachte runderen steunde en verklaarde dat zelfs een leeftijd tot 30 maanden als een vrij veilige grens kon worden beschouwd. Op grond van dat advies en rekening houdend met de standpunten van de lidstaten en het Europees Parlement stelde de Commissie 24 maanden voor als de meest praktische leeftijdsgrens om de hoogste veiligheidsmarge ten aanzien van BSE te verzekeren. Deze drempel kan in de toekomst opnieuw worden bekeken indien de neerwaartse trend in het aantal BSE-gevallen zich doorzet. Het TSE-stappenplan biedt ook de mogelijkheid om andere SRM-regels op korte of middellange termijn te herzien op basis van de evoluerende BSE-situatie en de nieuwste wetenschappelijke kennis.

Verwacht wordt dat de hogere leeftijdsgrens voor de verwijdering van de wervelkolom een positief effect zal hebben op het concurrentievermogen van de landbouwers en de vleesverwerkende industrie en de hoeveelheid SRM-afval dat in de EU wordt geproduceerd zal doen dalen.

Voor meer informatie over communautaire maatregelen ter bestrijding van BSE, zie:

http://europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/bse/index_en.htm